1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Syövästä niskalenkki liikkumalla

Miten ihminen selviää, jos kohdalle osuu yksi huonoimmista korteista eli harvinainen, huonoennusteinen syöpä? Kun Kokkolan hallintojohtaja Kaj Broman kuuli sairastavansa kroonista lymfaattista leukemiaa, oli pahin vielä edessä. Syöpähoitojen jälkeen pelkkä sängystä nouseminen tuotti tuskaa - nyt mies on kiinni työn syrjässä.

Kaj Broman palasi lähes vuoden sairasloman jälkeen työmaalle, Kokkolan kaupungintalolle, elokuussa. Kuva: YLE / Iina Kluukeri

Suomen vajaasta 30 000 syöpäpotilaasta noin 130 sairastaa kroonista lymfaattista leukemiaa.

Tieto syövästä iski Bromanille yllättäen ja lähes vahingossa vuonna 2007. Mies kokeili uusia verenpainelääkkeitä ja samassa yhteydessä tehdyissä kokeissa lääkäri havaitsi, että valkosoluarvot olivat koholla. Lääkäri passitti Bromanin luuydinkokeeseen, varmuuden vuoksi. Mitään epäilystä syövästä ei vielä ollut. Vain pieni aavistus takaraivossa, että jotain on pielessä.

- Kun lenkki- tai hiihtopolulla se viimeinen puserrus otti tosi tiukille, niin aloin aavistella jotain. Syöpä oli silti yllätys, Broman myöntää.

Mitään suuria oireita tai ongelmia Bromanilla ei taudin toteamisvaiheessa ollut. Kesällä 2010 arvot alkoivat heikentyä ja syöpäsolut lisääntyä. Rankat hoidot alkoivat lokakuussa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

- Lääkehoitona oli kaksi solunsalpaajaa kerran kuussa kolmen päivän ajan. Sitten neljä viikkoa taukoa ja taas tyrmäyshoito. Tämä jatkui puoli vuotta.

Hoidot olivat rankkoja. Suurin haaste oli hilata itsensä pystyasentoon.

- Hoitojen jälkeen oli vaikea päästä sängystä ylös tekemään arkiaskareita. Onneksi talvi oli luminen. Aloitin kävelyllä ja lumenluonnilla, siinä oli jo tarpeeksi työtä, Broman kuvailee solunsalpaajien hiivuttavaa vaikutusta.

Työn syrjään kiinni hiljalleen

Verikokeista saatiin kuitenkin pian hyviä tuloksia: syöpähoidot tehosivat. Nyt vajaan vuoden sairasloman jälkeen Broman on palannut töihin Kokkolan kaupungin hallintojohtajaksi.

- Lyhennetyllä työajalla aloitin, mutta nyt painan jo täyttä päivää, Broman kertoo.

Taudilla on huono ennuste, koska Bromanilla on myös kaksi kromosomivirhettä. Lääkärissä on käytävä ainakin toistaiseksi kolmen kuukauden välein. Taudilla on myös tapana uusiutua. lähes poikkeuksetta.

Miehen elämänarvot joutuivatkin uudelleen puntariin ja usko Jumalaan vahvistui. Keskusteluyhteys ylhäälle onkin käytössä päivittäin.

- Ehkä oli tarkoituskin pysähtyä miettimään, että mihin olen menossa tässä elämässä. Fyysisesti vuosi on ollut rankka, mutta henkisesti avartava.

Syöpä laskee vastustuskykyä, joten infektioita tulee herkästi. Broman on saanut itsensä uudelleen liikkeelle - lenkkeily kuuluu taas viikkorytmiin.

- Mitä enemmän on liikkeessä sen parempi olo. Nyt jaksan tehdä jo 13 kilometrin lenkkejä, mutta olo ei silti ole sama kuin ennen - sehän on selvää.