1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pyhäjärvi

Ydinvoimala ei uhkaa Pyhäjärven hiukkaslaboratoriota

Pyhäjoen ydinvoimala ei uhkaa Pyhäjärvelle kaavailtua hiukkaslaboratorio Lagunaa, arvioi Oulun eteläisen instituutin johtaja Eelis Kokko. Yli 50 miljoonan euron tutkimusluolasto, johon tulee alkuvaiheessa n. 300 miljoonan euron mittalaitteet, louhittaisin Pyhäsalmen kaivoksen uumeniin.

Kuva: Cern

Viime vuonna valmistuneen selvityksen mukaan Hanhikiven ydinreaktori ei häiritsisi laboratoriossa tehtäviä neutriinotutkimuksia, eikä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksen CERN:in ampuman hiukkassuihkun vastaanottoa.

Oulun yliopiston alueyksikön, Oulun Eteläisen instituutin johtaja Eelis Kokon mukaan viime vuonna Fennovoiman kanssa yhteistyönä tehty selvitys osoittaa, että Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan vaikutus on suhteellisen pieni, häiriten hieman vain maan kuoren sisältä tulevien nk. geoneutriinojen mittausta.

- Ydinvoimalasta huolimatta Pyhäjärven laboratoriossa taustasäteily on edelleen noin viisi kertaa alhaisempi kuin vakavimmalla kilpailijalla Ranskan Frejú:ssa on tällä hetkellä, toteaa Eelis Kokko.

Pyhäjärven taustasäteily pientä

Ydinvoimalaitoksia sijaitsee myös Pyhäjärven kanssa laboratoriosta kilpailevien paikkakuntien läheisyydessä. Ranskassa reaktoreita on toiminnassa jo 58, ja vireillä on sielläkin suunnitelmia uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi.

Myös CERN:in kotimaassa Sveitsissä toimii viisi ydinvoimalaa, eivätkä ne häiritse CERN:issä tehtävää tieteellistä työskentelyä, muistuttaa Eelis Kokko.

- Suomi ja Pyhäjärvi on edelleen erittäin vahvasti mukana eurooppalaisten neutriinotutkijoiden, mutta myös CERN:in tulevaisuuden kuvioissa. Suomelta puuttuu vielä hallitustason sitoutuminen, että olemme valmiita vastaanottamaan tällaisen laboratorion.

Oulun Eteläisen instituutin johtaja Eelis Kokon mukaan Pyhäjärven Laguna -hankkeen tärkeimmällä sijalla on muu neutriinotutkimus, mutta CERN:in kiinnostus neutriinomuotojen oskillaation tutkimukseen, ja Pyhäjärven ihanteellinen 2500 kilometrin etäisyys Genevestä, tuovat uuden aspektin Pyhäjärven eduksi.

Ministeri ei ole perehtynyt Lagunaan

Hiukkastutkimuslaboratorio Laguna olisi ensimmäinen EU-maiden yhteinen tutkimuslaitos Suomessa.

Muhoslainen kansanedustaja Pirkko Mattila (ps.) kysyi eduskunnassa valtion vuoden 2012 talousarvion lähetekeskusteluissa tiistaina, onko työ- ja elinkeinoministeri tietoinen Suomeen mahdollisesta saatavasta suuresta Laguna-hankkeesta ja sen hakuprosessin turvaamisesta jäsenyydellä Aspera-järjestössä.

Ministeri Jyri Häkämies vastasi, ettei tunne aihetta.

- Voimme varmaan jatkaa keskustelua aiheesta, lupasi Häkämies.