Hyppää sisältöön

Fuchsie-alpakan ja Ulla-laaman kohtaaminen on terapiaa

Laamaa ja alpakkaa käytetään terapiaeläiminä esimerkiksi ylivilkkaiden tai autististen lasten parissa tai uupumuksesta kärsivän aikuisen terapiassa. Ulla-laama ja Fuchsie-alpakka nähtiin keskiviikkona YLE:n Aamu-tv:n studiossa.

Alpakka Fuchsie (vas.) ja laama Ulla
Laamaa ja alpakkaa käytetään terapiaeläiminä. Toimintaterapeutti Joyce Collin-Kajaala, laamakasvattaja Pirkko Kivikari, Ulla-laama ja Fuchsie-alpakka vierailivat Aamu-tv:n studiossa.

- Monet kysyvät, miten näiden kanssa ollaan ja mitä tehdään, mutta pääasia on, että pudotetaan suorittamisen tarve. Näiden kanssa voi vain olla, ei tarvitse suorittaa, sanoo toimintaterapeutti Joyce Collin-Kajaala.

Collin-Kajaala on Suomen ainoa laamoja ja alpakoita työssään käyttävä toimintaterapeutti. Eläinten kanssa vieraillaan muun muassa vanhainkodeissa.

- Ikäihmiset ja yksinäiset ovat sellaisia, joille eläinten kohtaaminen voi olla hyväksi. Varsinaista terapiaa annetaan toimintaterapeutin apuna esimerkiksi ylivilkkaiden lasten kanssa, uupuneen tai burnoutista kärsivien hoidossa ja halvaantuneiden terapiassa.

Eläinterapia on Collin-Kajaalan mukaan esimerkiksi lapsille erinomainen hoitomuoto.

- Lapset voivat harjoitella staattista tasapainoa näiden kanssa toimiessa. Eläin kestää sen, että lapsi on äänekäs ja toisaalta antaa toisenkin mahdollisuuden, jos ensikohtaaminen menee pieleen.

Laama- ja alpakkakasvattaja Pirkko Kivikarin mukaan Suomessa on muutamia laamojen ja alpakoiden kasvattajia, mutta Yhdysvalloissa laamoja on jo vuosia käytetty terapiaeläiminä. Lisäksi muun muassa Saksassa voi erikoistua laama- ja alpakkaterapiaan.

- Nyt on selvä buumi tämäntyyppisiin hoitomuotoihin. Pehmeämpiä hoitomuotoja arvostetaan, ihmisellä on kaipuu luontoon ja eläinten tykö, Kivikari sanoo.

.
.