Ensilumi mitataan kello yhdeksän aamulla

Tänä vuonna ensilumi satoi Pohjois-Suomeen maanantaina 10. lokakuuta. Päivälleen vuosi sitten useissa Päijät-Hämeen kunnissa saatiin ihailla ensilumen peittämää maata. Ensilumeksi ei voi kutsua mitä tahansa lumisadetta, vaan sille on virallinen määritelmä.

Kotimaa
Ensilumi satoi 12.10. 2010 Heinolan kirkonkylään.
Leo Kinnunen

Ilmatieteenlaitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut maahan silloin, kun säähavaintoasemalla on kesäaikaan kello yhdeksältä ja talviaikaan kello kahdeksalta aamulla havaittu yksi senttimetri lunta. Tilastojen mukaan ensilumi sataa Lahden seudulle keskimäärin marraskuun ensimmäisellä viikolla.

- Määritelmä on yksiselitteinen, koska lumenmittausasemia ei ole Suomessa montaa ja iltahavaintoja ei tehdä kaikilla asemilla. Jotta saataisiin yhtenäinen ja koko Suomen kattava tulos, kaikki mittaavat lumen syvyyden aamulla, kertoo meteorologi Matti Huutonen.

Jos lunta siis sataisi esimerkiksi keskiviikkoiltana useita senttejä ja sitä ei torstaiaamuna enää olisi maassa, määritelmän mukaan se ei ole ensilumi.

Ensilumen tulo voi vaihdella kuukausilla

Tasan vuosi sitten ensilumi satoi ainakin Heinolassa, Sysmässä ja Pertunmaalla. Lokakuun puolessa välissä satava ensilumi on Lahden seudulla suhteellisen harvinainen.

- Viime vuonna ensilumi satoi tavanomaista aiemmin. Käskimääräisesti ensilumi sataa Lahden alueella marraskuun ensimmäisellä viikolla, Huutonen toteaa.

Marraskuun ensimmäinen viikkokaan ei ole mikään normi. Vaihtelua on sään mukaan vuosittain paljon.

- Jos pohjoiset ja itäiset ilmavirtaukset ovat valloillaan ja tuovat tullessaan kylmää ilmaa, niin ensilumi voi sataa lokakuun alkupäivinä, mutta joskus ensilumi voi sataa vasta joulukuussa.

"Tulee sitten kun on tullakseen"

Lahden seudulla ensilumen tulo odotuttaa vielä itseään.

- Ensilumen sataminen lähipäivinä on hyvin epätodennäköistä. Seuraavien parin päivän aikana Suomeen virtaa kylmää ilmaa, ja teoriassa on mahdollista, että Päijänteelle muodostuu paikallisia lumikuuroja. Mutta laaja-alaista ja yhtenäistä lumipeitettä ei Lahden alueelle todennäköisesti muodostu, Huutonen kertoo.

Huutonen ei lähde arvailemaan, milloin ensilumi saattaisi sataa Lahden kamaralle.

- Säätä ei voi ennustaa kuin muutamia vuorokausia eteenpäin, mutta tuskin ainakaan seuraavan viikon aikana saadaan Lahteen lunta. Ensilumi tulee sinne sitten kun on tullakseen.

Lähteet: YLE Lahti / Tea Manninen