Hyppää sisältöön

Maakuntajärvikilpailun voittajat selvillä

Maakuntajärvikilpailu on päättynyt. Etelä-Pohjanmaalla voittajaksi selviytyi Lappajärvi ja Pohjanmaan maakuntajärveksi valittiin Luodonjärvi.

Lappajärvi. Kuva: Teemu Laitila / Yle

Etelä-Pohjanmaalla Lappajärvi oli ylivoimainen ykkönen. Lappajärvi keräsi 70 prosenttia maakunnasta annetuista äänistä.

Pohjanmaan osalta äänet jakautuivat tasaisemmin. Maakuntajärveksi ylsi Luodonjärvi, joka sai 40 prosenttia maakunnan äänistä.

Maakuntajärvet ovat läpileikkaus Suomen järvistä

Maakuntajärvistä löytyy edustaja lähes jokaiselle Suomen järvityypille. Joukossa on suuria ja syviä, kuten Inarijärvi, ja pieniä ja matalia, kuten Lestijärvi. Monet ovat humusjärviä, kuten Lappajärvi, ja toiset kirkasvetisiä, kuten Vuohijärvi. Luontainen rehevyystasokin vaihtelee rehevästä ja runsaskalkkisesta Östra ja Västra Kyrksundetista erittäin karuun Puulaan.

- Suurin osa maakuntajärvistä on ekologiselta tilaltaan hyviä tai erinomaisia. Vanajaveden, Lappajärven ja Luodonjärven tila on tyydyttävä ja Tuusulanjärven vain välttävä. Osassa suurempiakin järviä on alueita, jotka ovat pääallasta huonommassa tilassa. Kaikkiaan maakuntajärvien tila vastaa melko tarkkaan järvien tilaa yleensäkin Suomessa, SYKEn limnologi Sari Mitikka arvioi.

Yle mukana kilpailun järjestämisessä

Maaliskuussa käynnistyneen maakuntajärvikilpailun järjestivät Suomen ympäristökeskus ja YLE:n Suomi Express -ohjelma. Loppukilpailussa annettiin kaikkiaan noin 13 000 ääntä tekstiviesteillä ja postikorteilla.

.
.