1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taideopetuksen karsiminen näivettäisi lahtelaisen kulttuurielämän

Lahtelaista musiikkiteatteria ja taidekoulutusta puolustettiin Yle Lahden kuuntelijanlinjalla voimakkaasti. Koulutuksen säilymisen puolesta on myös ruvettu keräämään adressia, joka on vastalause Opetusministeriön kaavailemalle ammattikorkeakoulun taideopetuksen karsimiselle.

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat mukana esimerkiksi Lahden kaupunginteatterin Fame-musikaalissa. Kuva: YLE / Lahti

Opetusministeriö on alustavasti esittänyt Lahden ammattikorkeakouluun vähennystä yhteensä 20 aloituspaikan verran. Ministeriön mukaan karsimista suunnataan musiikin ja kuvataiteen opetukseen.

Monet ovat huolissaan ja nousseet suunnitelmia vastustaakseen barrikadeille. Taideopetuksen jatkoa Lahdessa puolustettiin tiistaina torilla ja keskiviikkona Yle Lahden kuuntelijanlinjalla.

Käsikirjoittaja, muusikko Ilkka Talasrannan mukaan esimerkiksi musiikkiteatterikoulutuksen karsiminen Lahdessa olisi järjenvastaista.

- Suorastaan ääliömäistä. Musiikkiteatterilinja on maan paras, ja parhaan lopettaminen on aina ääliöimäistä. Vaikka lakkautettaisiin maan paras jääkiekkoseura, se olisi yhtä typerää.

Talasrannan mielestä väitteet siitä, että taidealan opiskelijat eivät työllisty, on ”käsittämätöntä höpöhöpöä”.

- Musiikkiteatterilinjalta ei valmistuta työttömiksi. Opiskelijat viedään käsistä jo ennen kuin he valmistuvat. Heitä kosiskellaan maan parhaisiin teattereihin, Talasranta puuskahtaa.

Taidekoulun palkitut kasvatit

Myös helsinkiläinen Maala Nieminen puolustaa Lahden taideinstituutin olemassaoloa. Hänestä se on omassa sarjassaan Suomen korkeatasoisin oppilaitos, jossa myös käy vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa.

- Lahden taideinstituutin kasvatit tekevät ansiokasta työtä myös uuden taiteilijasukupolven opettajina, Nieminen sanoo.

Keskusteluun osallistunut kuvataiteilija Terhi Kaakinen lisää, että lahtelaiset taideopiskelijat ovat menestyneitä ja palkittuja. Hän viittaa esimerkiksi oppilaitoksen kasvatteihin Anssi Kasitonniin ja Maria Laineeseen, joista ensimmäinen voitti Ars Fennican ja jälkimmäinen Taidekeskus Salmelan nuorten kuvataidekilpailun.

Ennen kaikkea taidealan opetuksen karsiminen Lahdessa näivettäisi myös seudun kulttuurielämää, pelkää Terhi Kaakinen.

- Huolestuttaa. Moni taiteilija muuttaa tänne koulutuspaikan takia ja jää tänne myös asumaan. Opetuksen karsiminen vaikuttaisi Lahden kulttuurielämään huomattavasti.