Kukkulan talon kauppa toteutumassa?

Kainuun Isa Asp -seura toivoo kaupan Puolangan Kukkulan talosta vihdoin toteutuvan. Seura on tehnyt kunnalle ensimmäisen ostotarjouksen jo vuonna 2004, mutta vielä kauppa ei ole toteutunut.

Isa Asp (Kirjailija)
Isa Aspin patsas
Isa Aspin patsas on Puolangalla Kukkulan taloa vastapäätä.Maija Kautto / Yle

Seuran puheenjohtaja Tuulikki Moilanen uskoo, ettei kyse ole pelkästä hinnasta, vaan taustalla on monia asioita.

Kainuun kulttuuri-infon koordinaattori Lasse Lyytikäinen tekee parhaillaan selvitystä talon kaupasta. Selvitys on tarkoitus saada valmiiksi Isa Aspin kuolinpäivään, 12. marraskuuta, mennessä.

Tuulikki Moilasen tietojen mukaan selvitystyö on edennyt hyvin ja kauppa on nyt myötätuulessa.

Talo yhteiseen käyttöön

Kainuun Isa Asp -seuran tarkoituksena olisi hankkia Isa Aspin veljen rakentama talo seurojen ja yhdistysten käyttöön. Tarkoituksena olisi, että tiloja saataisiin hyödynnettyä kulttuurihistoriallisesti järkevällä tavalla.

Samalla rakennuksen tulevaisuus turvattaisiin. Moilasen mukaan 1800-luvun lopussa rakennettu talo on hyvässä kunnossa, sillä kukkulalle rakennetun hirsitalon seinät ovat pysyneet kuivina.

Seuratoimintaan lisää väkeä

Kainuun Isa Asp -seuran toiminnalle Kukkulan talon hankinta ei ole kynnyskysymys. Tärkeämpää on säilyttää kulttuurihistoriallinen rakennus Puolangan keskustassa, sanoo Moilanen.

- Seura olisi kuitenkin rakennukselle luonnollinen omistaja, sillä talo on osa Aspin suvun historiaa. Suku omisti talon 1990-luvulle saakka. Lisäksi Isan patsas on rakennusta vastapäätä, Moilanen kertoo.

Moilanen toivoo, että seuran toimintaan saataisiin lisää aktiivisia jäseniä. Nyt seurassa on 50 - 70 jäsentä. Erityisen tärkeää uusien aktiivisten seuralaisten saaminen on, jos talo siirtyy seuran haltuun.

Lähteet: YLE Kainuu