Uusia "jussijääskeläisiä ja shefkikuqeja" vaikea löytää Etelä-Savosta

Huippujalkapalloilijoiden tuotanto Etelä-Savossa on tyrehtynyt lähes tyystin sitten 1990-luvun puolivälin. MP:n 1995 SM-sarjajoukkueesta maailmalle ponnistaneet Jussi Jääskeläinen ja Shefki Kuqi ovat uransa ehtoopuolella, eikä seuraajia ole näköpiirissä. -Ikäluokat ovat pieniä, eivätkä valmennusresurssitkaan ole yhtä hyviä kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, samaan ikäluokkaan kuuluva, uransa lopettanut Juuso Kangaskorpi pohtii.

Shefki Kuqi
Juuso Kangaskorpi pelasi 1995 laitapuolustajana joukkueessa, jota Kari Pasanen valmensi.
YLE Etelä-Savo

MP:n edustusjoukkueessa pelasi vielä 1995 nippu suomalaisen jalkapallon huippulupauksia, jotka ovat myöhemmin tehneet mittavat urat ammattilaisina. Kangaskorpi voitti useita Suomenmestaruuksia ja Suomen cupeja Valkeakosken Hakan paidassa.

Samasta joukkueesta lähti maailmalle Jussi Jääskeläinen. Maajoukkueen vakiokalustoon kuulunut "Jässi" jatkaa uraansa edelleen Englannin Valioliigan Boltonissa.

Shefki Kuqi pelasi Mikkelissä vuoden pidempään. Sitten "Kosovon härän" tie vei HJK:n ja Jokereiden kautta Englantiin. Nykyisin Kuqi pelaa brittien kolmostasolla Oldhamissa ja opiskelee samalla valmentajaksi.

2000-luvulla Etelä-Savosta on noussut Veikkausliiga-tasolle vain muutama pelaaja. Tämän hetken tunnetuin nimi on JJK:n Tamas Gruborovics. Toinen MP:n kasvatti Eetu Muinonen pelaa Rovaniemellä.

"Kuljeta, kosketa, hallitse"

MP:n vuoden 1995 valmentanut Kari Pasanen toimii nykyisin nuorten valmentajien valmentajana. Pasanen tietää, että tie lajin huipulle on kivikkoinen. Yksinkertaisia vastauksia ei ole.

- Olosuhteet ovat nykyisin erinomaiset. Kaikki lähtee nuorista, ensimmäiset 2-4 vuotta ovat tärkeitä kun lajia aloitellaan. Taitolajissa tarvitaan lahjakkuutta, hyviä ohjaajia, paljon aikaa pallon kanssa ja terve intohimo lajia kohtaan, Kari Pasanen pohtii.

- Jokainen kosketus vie eteenpäin. Kuljeta palloa, hallitse palloa, kosketa palloa. Lajin sydän on taito ja se vaatii toistoa, toistoa ja toistoa, Kari Pasanen linjaa.

Esikuvien merkitys on suuri

Oman pelaajauransa hiljattain lopettanut Juuso Kangaskorpi myöntää, että esikuvien puuttuminen on yksi seikka kehityksen taustalla. MP on pelannut vuoden 1996 jälkeen ykkös- ja kakkosdivisioonissa.

- Esikuvien merkitys on suuri. Itse kävin pikkupoikana katsomassa pääsarjapelejä Urskissa. Nyt tuntuu, että kakkosjoukkueeseen pääsee junnun silmin katsottuna kaikki, vaikka eihän asia niin ole.

Lahjakkaista pojista ja tytöistä kamppailevat nykyisin eritoten jääkiekko ja salibandy.

- Lajikilpailu on kovaa, mutta ei se voi olla pelkästään syy.

- Yksilön kannalta oma halu panostaa lajiin on ratkaisevaa. Esimerkiksi Shefki ei ollut hirveästi palloa Mikkeliin tullessaan pelannut. Mutta Shefkin asenteella ja sillä työmäärällä, mitä Pasasen Kari ja Muurisen Antti tekivät, kaverista kasvoi myöhemmällä iällä kovan tason pelimies.

Lähteet: YLE Etelä-Savo