1. yle.fi
  2. Uutiset

Apple-fundamentalistit uskonkriisissä

Tietokoneisiin fanaattisesti suhtautuminen on täysin rinnastettavissa uskontoon. Applelaiset järkyttyivät luojansa ja messiaansa poismenosta. Heikki Ahonen sukeltaa pakinassaan Apple-uskontoon.

Suunvuorot
Heikki Ahonen ja iPad.
Heikki Ahonen myöntää kokeneensa Apple-herätyksen, mutta ei silti ole uskossa.YLE / Hanna Lumme

Apple-uskovaisia kohtasi suruviesti viime viikolla. Myyttinen isähahmo ja messias Steve Jobs kuoli haimasyöpään. Apple-tietokoneyhtiön perustajan poismenosta uutisoivat kaikki maailma suurimmat tiedotusvälineet.

Applelaisuus on kuin uskonto. Sen historiasta löytyvät samat piirteet ja tarinan aiheet kuin monesta maailmanuskonnosta.

Myyttinen alkukertomus vie tietokonemaailman alkuhämärään. Apple-tietokone luotiin 1970-luvun lopussa Jobsin autotallissa. Jobsin ja hänen ystäviensä luomistyö sai aikaan maailman, jota ei ollut ennen nähty.

1980-luvun puolivälissä käärme kuitenkin luikerteli paratiisiin. Jobs joutui jättämään firman. Syntyi ero luojan ja luodun välille. Tuntui siltä, että appplelaisuus oli joutunut ensimmäiseen suureen kriisiinsä.

Edes luomisusko ei tuonut voimaa korjata sitä tosiasiaa, että luojan poissaolo näivetti pikkuhiljaa käyttöjärjestelmän vanhanaikaiseksi.

Tarvittiin messiaan väliintuloa. Tämä ilotapahtuma nähtiin 1990-luvun loppupuolella. Pelastaja saapui mukanaan evankeliumi, uusi Mac-testamentti.

IMac ja Mac Book -tietokoneet käyttöjärjestelmineen sekä iPod-musiikkisoittimet levittivät ilosanomaa kaikkialle. Älypuhelin iPhone ja iPad-taulutietokone tekivät Applesta yhden maailman arvokkaimmista yrityksistä.

Samaan aikaan aluksi pieni funtamentalistien joukko kasvoi. Yhä useampi vannoi Applen ja Jobsin nimeen.

Uskovaisten fanaattisuus on jopa pelottavaa. Jumalaa ei saa arvostella. Apple-tuotteissa ei ole virheitä. Jos semmoista epäilee, joutuu funtamentalistien sanallisesti kivittämäksi. Muita tietokoneita kohtaan applelaisuus ei tunne suvaitsevaisuutta.

Kun messias kuoli, Twitterissä jukaistiin ennätykselliset 10 000 viestiä sekunnissa. Uskovaiset kaikkialla maailmassa olivat järkyttyneitä.

Nyt Apple ja applelaiset ovat saman kysymyksen edessä kuin kristityt. Amerikassa lanseeratattu lyhenne WWJD (What would Jesus do, mitä Jeesus tekisi) on nyt applelaisten käytössä: WWJD, What would Jobs do, mitä Jobs tekisi.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen

Lue seuraavaksi