1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päijänne

Kansilastiproomu takaa kuuselle kuivan kyydin

Keski-Suomessa on saatu hyviä kokemuksia puun kuljettamisesta Päijänteen saarista kuivana mantereelle. Jämsässä kehitetyllä kansilastiproomulla ja sujuvalla kuljetusketjulla saarista kaadetut puut päätyvät käyttäjälle parhaimmillaan saman vuorokauden sisällä.

Päijänne

Kuhmoisten Rekisalon saaresta kaadetut puut pääsivät tiistaina erikoisella kyydillä mantereelle. Kansilastiproomun avulla UPM Metsä on saanut saarista teollisuuden käyttöön menneenä kesänä jo 35 000 kuutiota puuta mahdollisimman kuivana.

- Kolme vuotta sitten, ennen tämän menetelmän kehittämistä puut tulivat irtouittona pois Päijänteen saarista. Eli puu niputettiin saaren rannassa ja paperitehtaan rannassa Kaipolassa nostettiin ylös, kertoo UPM:n aluehankintapäällikkö Pekka Pöllänen.

42 metrinen proomu kuljettaa kerrallaan viisi rekka-autollista puuta. Voimanlähteenä proomussa on hinaaja, joka ei vedä vaan työntää lauttaa edellään.

- Tällä menetelmällä saadaan puu tuoreena ja jalostusarvoltansa maksimaalisena suoraan sahalle ja paperitehtaalle. Ei tule laatuongelmia. Ja toisaalta tämän kanssa ei ole juuri keliongelmia. Nippu-uitto on tuuliongelmille altis näin syksyaikaan. Kansilastiproomu kulkee vähän pehemmissakin keleissä, kertoo Pöllänen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi