Kuopion vankila on nyt yksi Suomen turvallisimmista

Kuopion vankilan peruskorjaus ja laajennus on valmis. Viimeisimmäksi peruskorjattiin suojeltu, yli 120-vuotias vanha vankila, joka toimii jatkossakin sellirakennuksena uuden toimintarakennuksen rinnalla. Vankien asuttaminen uusittuihin tiloihin alkaa viikon päästä.

Kotimaa
Vartija kävelee Kuopion vankilan käytävällä.

Vankilan remontti on näkynyt katukuvassa Kuopion sataman tuntumassa kaksi ja puoli vuotta. Toimintarakennukseksi tehty uusi laajennusosa valmistui vuosi sitten. Vankilan sydän, ristinmuotoinen sellirakennus on nyt peruskorjattu ja käyttöä vaille valmis.

- Vanha tiilivankila on Museoviraston suojelema kohde eli ulkokuorta ei saanut lähteä muuttamaan. Suojelu asetti suunnitellulle valtavia haasteita ja erityisesti se on näkynyt tekniikkapuolessa. Ullakolla on todella iso määrä kojeita, kertoo johtaja Harri Pohjolainen Kuopion vankilasta.

Vankilan uudistustyö maksoi kaikkiaan 26,5 miljoonaa euroa. Uudistusten jälkeen vankimäärä nousee Kuopiossa nykyisestä 50:stä noin sataan. Naisvangeille tulee oma pieni osastonsa, ja vankilatyöntekijöiden määrä nousee 65:stä noin kymmenellä.

Kaikkiaan vankilan tontilla työskentelee jatkossa 110 - 120 työntekijää, kun mukaan lasketaan Rikosseuraamuslaitoksen muiden yksiköiden henkilökunta. Muita yksiköitä ovat esimerkiksi aluekeskus, arviointikeskus, terveydenhuollon yksikkö, yhdyskuntaseuraamustoimisto sekä vapauttamisyksikkö.

Eroon paljuselleistä

Selleissä suurin uudistus on siirtyminen pois oikeusasiamiehenkin moittimista paljuselleistä. Nyt kussakin sellissä on oma vessa ja suihku. Myös televisio ja DVD-soitin tulevat nyt valtion puolesta.

- Aikaisemmin vangeilla oli omat televisiot ja radiot, mikä aiheutti meille valtavasti lisää työtä. Henkilökunta joutui käyttämään laitteita tarkastuksissa, jotta varmistuimme siitä, ettei niihin ole kätketty mitään kiellettyä, johtaja Harri Pohjolainen kertoo.

Peruskorjauksen ansiosta Kuopion vankila on nyt Turun jälkeen yksi Suomen turvallisimmista. Osastointi helpottaa työtä ja turvatekniikka on huippuluokkaa. Kuopiossa on nyt Suomen vankiloista ainoana automaattinen sprinklerijärjestelmä, ja tupakointi selleissä on minimoitu.

- Kyllä näissä on huomattavasti mukavampi työskennellä kuin entisissä tiloissa. Vangit eivät kulje niin avoimesti kuin ennen, joten oikeastaan kaikki päiväohjelmat toimivat paremmin näin, kertoo pitkään Kuopiossa työskennellyt vartija, joka ei turvallisuussyistä haluaa kasvojaan eikä nimeään julkisuuteen.

Julkisuus työllistää

Vankien siirto uusiin selleihin aloitetaan ensi viikon lopulla. Työlästä siirtymävaihetta on työllistänyt entisestään mediarummutus, sillä lehtitietojen mukaan entinen mäkihyppääjä Matti Nykänen aloitti tällä viikolla tuomionsa kärsimisen Kuopiossa.

Johtaja Harri Pohjolainen ei voi kommentoida yksittäisten vankien asioita, mutta kertoo yleisesti, että julkkiksia kohdellaan kuten muitakin.

- Meille he ovat ihmisiä siinä missä muutkin ja julkisuus ei saa täällä näkyä. Tietysti välillä, kun vastailee toimittajien puheluihin, tulee mieleen, että miten ihmeessä ihmisiä kiinnostaa niin paljon joku tietty henkilö, Pohjolainen miettii.

Lähteet: YLE Savo / Kati Myöhänen