1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Verenpaineen kotimittaukseen selkeä ohjeistus

Verenpaineen mittaaminen kotona on helppoa. Laitteita on runsaasti tarjolla alan liikkeissä ja koneiden käyttö on helppoa. Helppokäyttöisyys ei takaa aina oikeaa mittaustulosta, jos verenpaineen mittaaja ei osaa esimerkiksi rauhoittua ennen mittausta.

terveys
YLE / Tuuli Toivanen

Luotettavin tulos verenpaineesta saadaan, kun mittaus tehdään viikon jokaisena päivänä kaksi kertaa aamulla ja kaksi kertaa illalla. Näin saadaan verenpaineesta tulos, jota voidaan tehokkaasti hyödyntää terveydenhuollossa, kertoo Turun yliopistossa perjantaina tarkastettava väitöskirja.

Aiempaa tarkemmat kotimittaustulokset auttavat kohonneesta verenpaineesta johtuvien sairauksien ehkäisyä ja mahdollistavat tehokkaamman hoidon. Kattava ohjeistus siitä milloin, miten ja kuinka monta kertaa kotimittaus suoritetaan, on tähän asti puuttunut.

- Jo aiemmin on ohjeistettu mittamaan verenpaine seitsemänä päivänä peräkkäin, kahdesti joka aamu ja kaksi kertaa joka ilta. Ohjeistukselta ovat kuitenkin puuttuneet tutkimustulokset siitä, miksi näin pitää tehdä, kertoo väitöskirjan tehnyt lääketieteen lisensiaatti Jouni Johansson.

Vastavalmistuneen väitöksen pohjalta onkin mahdollista tehdä uusi kansainvälinen ohjeistus verenpaineen mittaamiseen kotona. Verenpaineen tarkka mittaaminen edellyttää kuitenkin jatkossakin tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon ja asiakkaiden välillä.

Lepo on tärkeää

Tutkimuksen mukaan oikea mittaus kotioloissa tehdään niin, että ensin levätään viisi minuuttia ennen mittausta ja istutaan alas. Sitten verenpaine mitataan kerran. Muutaman minuutin tauon jälkeen verenpaine mitataan uudelleen.

- On hyvin tärkeää, että mittaukset tehdään oikein ja muistetaan lepo ennen mittausta, kuvailee lääketieteen lisensiaatti Johansson.

Mittaajan pitää myös kiinnittää huomiota mittarin ilmalla täyttyvän mansetin kokoon. Liian suuri mansetti voi aiheuttaa sen, että tulos on liian pieni oikeaan verenpaineeseen nähden. Vastaavasti liian pieni mansetti voi saada aikaan liian suuren tuloksen.

Kotimittaajan täytyy myös pitää kirjaa tuloksista, jos hän haluaa hyödyntää tuloksia terveydenhuollossa.

- Se on myös kustannustehokkuuskysymys, että saadaan tunnistettua ajoissa nämä henkilöt, joilla on kohonnut verenpaine, muistuttaa Johansson.

Väitöskirjan tutkimusryhmä oli 2000 henkeä eri puolilta Suomea. Oikeaa mittaustapaa etsittiin vertaamalla kotimittaustuloksia verenpaineen vuorokausirekisteröintiin ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Lähteet: YLE Turku / Tuuli Toivanen ja Hannu Vähämäki

Lue seuraavaksi