1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muikku

Mätikausi parhaimmillaan

Muikun mätiä saadaan vielä parin viikon ajan, arvioi yrittäjä Mari Ovaska Savonlinnasta. Kudun jälkeen romahtavat myös muikkusaaliit. Muikunmäti pestään, valutetaan, suolataan ja pakastetaan. Pakastus on välttämätön vaihe, koska se lopettaa haitallisen biologisen toiminnan. Kauppaan mäti toimitetaan annospurkkeina.

Mari Ovaska mätipurkkien äärellä Kuva: YLE/Paavo Koponen

Ovaskala Oy:lle muikkua tulee läheltä, Pihlaja- ja Haukivedeltä, Puruvedeltä, Heinäveden Kermajärveltä ja Uukuniemen Pyhäjärveltä.

-Nyt muikku on ollut hyvän kokoista ja saaliitkin hyviä Muikkukanta vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, missä myös kalastus auttaa, sanoo Mari Ovaska. Niko Ovaska puolestaan kertoo puhelimessa, että Kuusamossa muikku on surkean pientä.

Mädin kulutus on puolestaan korkeimmillaan joulun aikaan, kun sitä laitetaan juhlapöytiin. Nautinta jatkuu talvella blinien kanssa. Kun pakastettu mäti sulatetaan, se säilyy korkeintaan pari päivää.

Mätiä voi käyttää esimerkiksi hyydykkeiden koristeena. Muutoin tyypillinen tapa on nauttia sitä leivän tai keksien päällä. Suolaa mädissä on valmiiksi, mutta sitä voi maustaa sipulisilpulla ja ripauksella valkopippuria, sekä kermalla tai smetanalla.