Useimmat Uudenmaan kunnat eivät nosta veroprosenttiaan

Useimmat Uudenmaan kunnat eivät suunnittele veroprosenttinsa korottamista vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Tänään perjantaina Lapinjärvi ilmoitti kuitenkin aikeistaan nostaa veroprosenttiaan.

verotus
Kolikoita verohallinnon logon päällä.
YLE Uutisgrafiikka

Lapinjärven veroprosentti noussee yhdellä prosenttiyksiköllä nykyisestä 19:stä 20:een. Lisäksi ainakin Raaseporissa veroprosentin nosto on vakavassa harkinnassa. Lohjallakin asiaa pohditaan.

YLE Uutisten tekemän kyselyn mukaan noin neljäsosa koko maan kunnista aikoo korottaa kunnallisveroaan esi vuonna.

Uudenmaan kunnista kyselyyn vastasi 19. Kuntaveroprosentit ovat Uudellamaalla pääosin 18 ja 20 välillä. Esimerkiksi Espoossa veroprosentti on kuitenkin 17,75, Karkkilassa 20,25 ja Nummi-Pusulassa 20,5. Suomen alin veroprosentti on perinteisesti Kauniaisissa, 16,5.

Kuntaliiton mukaan veronkorotuspaineet kasvavat valtion budjettiesityksen myötä. Budjettiesityksessä kuntien tuloja leikataan ja menoja lisätään. Etenkin pienissä kunnissa korotuspaineita tuovat valtionosuuden leikkaukset ja tasausjärjestelmän poistuminen esimerkiksi kiinteistöverosta. Kuntaliiton mukaan kuntavero voi nousta tulevaisuudessa jopa lähelle 30 prosenttia.

Lähteet: YLE Helsinki