Saavutettavuuden toteutuminen vaatii vastuunkantajaa

Palveluiden esteettömyyden ja saavutettavuuden kohentamiseen kaivataan vastuunottajaa. Nyt ongelmana on se, että eri hallinnonalat pallottelevat asiasta vastuuta toinen toisilleen. Asiantuntija ei kuitenkaan lähtisi kehittämään asiaa pakon kautta.

Yle Uutiset viittomakielellä
Kuuloliiton erityisasiantuntija Sami Virtanen on työskennellyt vuosia saavutettavuusasioiden parissa.YLE

Palveluiden ja tiedonsaannin saavutettavuus yleistyy vääjäämättä. Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että ympäristö, palvelut ja tieto ovat sellaisia, että jokainen voi niitä käyttää. Saavutettavuuden rinnalla on käytetty myös termiä esteettömyys.

Kuuloliiton erityisasiantuntijan Sami Virtasen mukaan saavutettavuudessa ollaan jo pitkällä, mutta kukaan ei ole vielä ottanut kunnolla vastuuta sen toteuttamisesta.

- Voi sanoa, että pinnan alla on aika paljon toimintaa. Eri toimijat keskustelevat asiasta ja tekevät erilaisia toimintoja ja kehittämistyötä. Sen sijaan tuolla ylätasolla eli ikään kuin viranomaispuolella tuntuu siltä, että tätä palloa heitellään nyt puolelta toiselle eri ministeriöiöden tai hallintokuntien välillä.

Liikenne- ja viestintäministeriön torstaina Helsingissä järjestämässä seminaarissa pohdittiin erityisesti digitaalisten palveluiden saavutettavuutta. Ongelmana on usein esimerksiksi se, etteivät käyttäjät saa riittävästi tietoa tarjolla olevista saavutettavuuspalveluista.

- Esimerkiksi nyt kun meillä on tullut uusi tekstityslaki tekstitysvelvoite on koskettanut myös kaupallisia kanavia. Kaupallisten kanavien puolella ei kuitenkaan ole palvelun tiedottamista ollut selkeästi näkyvissä esimerksi verkkosivulla, Virtanen sanoo.

Saavutettavuuden kehittäminen on siis läpimurron kynnyksellä, kunhan joku vain ottaisi asiasta vastuun. Asiantuntijan mielestä tässä tulisi käyttää mieluummin porkkanaa kuin keppiä.

- Esteettömyyttä tai saavutettavuutta voidaan ajaa tehokkaammin siten, että nämä toimijat myös oivaltavat paremmin sen lisäarvon omassa toiminnassaan ja ymmärtävät sen, miten monet käyttäjäryhmä voivat hyötyä niistä ratkaisuista, Virtanen linjaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus