Sokeritehtaan omistajat kiistelevät keskenään

Sokeria Suomessa valmistavan ja markkinoivan Sucros Oy:n omistajat kiistelevät keskenään. Lännen Tehtaat syyttää Säkylän sokeritehtaan enemmistöomistajaa Nordic Sugaria kolmesta sopimusrikkomuksesta ja vie kiistan välimiesoikeuteen. Lännen Tehtaat katsoo enemmistöomistajan päätöksenteollaan ja toiminnallaan toistuvasti loukanneen Lännen Tehtaiden vähemmistöoikeuksia.

Lännen tehtaat

Lännen Tehtaat omistaa yhtiöstä viidenneksen.

Lännen Tehtaiden toimitusjohtaja Matti Karppisen mukaan on tärkeää, että suomalaisen omistajan ääni kuuluu vähemmistöosakkaanakin kotimaisen sokeritoimialan kehittämisessä.

Sucros Oy perustettiin 1990 yhdistämällä Lännen Tehtaat Oy:n ja silloisen Cultor Oy:n sokeriteollisuudet yhteiseen omistukseen.

Vähemmistöomistajana Lännen Tehtaat Oy:llä on Sucros Oy:n perustamisen yhteydessä solmitun osakassopimuksen nojalla erityinen vähemmistönsuoja.

Osakassopimuksen ehtojen mukaisesti yksittäisen todetun rikkomuksen seurauksena on sopimussakko, jonka suuruus on 8,9 miljoonaa euroa rikkomukselta. Enimmillään sopimussakot saattaisivat nousta lähes 27 miljoonaan euroon.

Lähteet: YLE Satakunta