1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hondurasista tulossa kaikkien aikojen pahin murhamaa

Keskiamerikkalainen Honduras on saavuttamassa kyseenalaisen maailmanennätyksen: siitä on tulossa maa, jossa tehdään enemmän murhia kuin missään muussa maassa koskaan ennen.

YK:n laskema murhien määrä on 82,1 sataa tuhatta asukasta kohden. Kuvassa vuonna 2009 murhatun Hondurasilaisen journalistin murhatutkimukset. Kuva: EPA / La Prensa

Hondurasilaisten väkivaltatutkijoiden mukaan maassa on vuoden loppuun mennessä tehty 86 murhaa sataa tuhatta ihmistä kohden, jos suuntaus jatkuu nykyisellään.

Myös YK:n tämänkuisen tilaston mukaan Honduras on maa, jossa tehdään suhteellisesti eniten murhia. YK:n laskema luku on 82,1 sataa tuhatta asukasta kohden. Seuraavaksi pahimmissa maissa El Salvadorissa ja Guatemalassa vastaavat luvut ovat 66 ja 41,4.

Tuoreimmat uutiset väkivaltaisista kuolemista Hondurasissa ovat perjantailta. Kuusi miestä ammuttiin San Pedro Sulan lentokentän parkkipaikalla Pohjois-Hondurasissa. Yhdeksän ihmistä puolestaan kuoli, kun kaksi vankijengiä otti yhteen vankilassa niin ikään San Pedro Sulassa.

Viranomaiset syyttävät murhaluvuista pitkälti huumekartelleja, jotka kilpailevat Yhdysvaltoihin vievistä salakuljetusreiteistä. Vankiloissa puolestaan ahtaus lisää aggressiivisuutta. Hondurasin vankilat on rakennettu 5 000 asukille, mutta todellisuudessa heitä on yli 12 000.