Iranilaisohjaaja Panahin vankeustuomio vahvistettiin

Iranilaisen elokuvaohjaajan Jafar Panahin vankilatuomio ja työskentelykielto on vahvistettu tuomioistuimessa Teheranissa, kertoo Panahin perhe. Kaksi viikkoa sitten vahvistettua tuomiota ei ole vielä pantu toimeen, vaan Panahi on edelleen vapaana, perhe sanoo. Tuomiosta ei ole annettu virallista tietoa.

kulttuuri
elokuvaohjaaja Jafar Panahi kotinsa keittiössä
EPA/ STR

Panahia syytettiin kansallisen turvallisuuden vastaisista toimista ja hallituksen vastaisesta propagandasta. Vankeustuomion lisäksi Panahilta kiellettiin elokuvien tekeminen ja ulkomaille matkustaminen 20 vuodeksi. Samaan aikaan Panahin kanssa tuomitun elokuvaohjaaja Mohammed Rasulofin kuusivuotinen vankeus sen sijaan lyhennettiin vuoteen.

Panahin elokuvat, jotka kertovat iranilaisten arjesta, ovat ulkomailla erittäin arvostettuja. Hän on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja, muun muassa Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2000. Iranissa hänen filminsä ovat pääasiassa kiellettyjä.

Panahi pidätettiin toissa keväänä mutta vapautettiin parin kuukauden päästä takuita vastaan. Vankeustuomio langetettiin joulun alla.

Yhdessä tuoreimmista töistään Panahi dokumentoi omaa elämäänsä, kun hän odotti tietoa tuomionsa hylkäämisestä tai vahvistamisesta. Filmi esitettiin Cannesin tämänvuotisilla elokuvajuhlilla. Panahin oli määrä olla myös Cannesin tuomaristossa, mutta Iran ei päästänyt häntä maasta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset