Hyppää sisältöön

Matkailijan nettitieto haastaa matkaoppaan

Entistä valveutuneemmat ja aktiivisemmat turistit laittavat matkaoppaiden työskentelytapoja uusiksi. Kun kohteen perustieto on hankittu etukäteen netistä tai opaskirjasta, halutaan matkaoppaalta tiedon sijaan kokemuksia.

Kuva: YLE

Matkaoppaan työ on käynyt yhä haastavammaksi netin ja matkaopaskirjojen myötä. Yhä useampi turisti on jo varsin hyvin perillä matkakohteestaan ja oppaalta kaivataan muutakin kuin perustietoja. Oulun seudun oppaiden puheenjohtaja Sami Niemelä on huomannut turistien muuttuneen.

- Matkailijat haluavat itse vaikuttaa nykyään enemmän kierrosten sisältöön ja olla aktiivisia osallistujia. Peruskierroksen vetäminen ei enää välttämättä onnistu.

Suomessa on noin 1750 auktorisoitua matkaopasta, joista suurin osa toimii freelancerina oman leipätyönsä ohessa. Kotimaassa työskentely poikkeaa selvästi televisionkin kautta tutuksi tulleesta rantakohteiden oppaiden työstä.

- Se eroaa kuin yö päivästä. Meillä ryhmä käy vain muutaman tunnin, jonka aikana heitä opastetaan yhdessä kohteessa eikä suinkaan koko viikkoa, Sami Niemelä valottaa työnkuvien eroa.

Oulussa opasta työllistävät myös paikalliset, jotka osallistuvat varsinkin kesäisin kaupungin viikko-ohjelmaan kuuluville opaskierroksille.

Omat vieraansa Niemelä veisi tutustumaan Ainolan puistoon, Oulun torille, Tietomaahan ja esimerkiksi merimiehen kotimuseoon sekä sahamuseoon, jotka eivät välttämättä ole tuttuja ihan kaikille paikallisillekaan. Oppaan työ vaatii myös jatkuvaa tietojen päivittämistä ja ajan tasalla oloa. Kuntaliitokset ja uudet kaupunginosat pistävät kokeneimmankin oppaan koetukselle.

- Oulu kasvaa sellaista vauhtia, että perässä on vaikea pysyä, Sami Niemelä toteaa kotikaupunkinsa muuttumisesta.

Matkailun muuttumista ja opastyön haasteita puidaan viikonloppuna Oulussa järjestettävillä Suomen Opasliiton koulutuspäivillä.