Kananmunaa saa taas syödä

Kananmunan terveellisyydestä on kiistelty vuosikymmenten ajan. Joitakin vuosia sitten muna päästettiin pannasta, eikä sitä tarvitse uusimpien terveystutkimusten mukaan enää vältellä. Viikossa on turvallista syödä jopa neljä munaa.

terveys
Finelin mukaan yhdessä keskikokoisessa keitetyssä kananmunassa on 6,9 grammaa proteiinia.
Finelin mukaan yhdessä keskikokoisessa keitetyssä kananmunassa on 6,9 grammaa proteiinia.Arja Lento / YLE

Vuoden luonnontieteilijäksi valittu professori Rainer Huopalahti Turun yliopistosta työskentelee tutkimuksen parissa, joka tutkii kananmunan terveellisyyttä.

- Kananmuna kokonaisuutena on tavattoman ravitseva. Siitä löytyvät kaikki uuden elämän rakenneosat. Vain C-vitamiini puuttuu, kertoo Huopalahti.

Munia voi käyttää omassa ruokavaliossaan turvallisesti, mikäli ei kanna veressään kolesteroligeeniä.

- Väestöstämme noin 10 prosenttia kärsii perimässään veren kohonneesta seerumikolesterolipitoisuudesta. Geeniperimää on syytä epäillä, jos kolesterolimittauksissa pitoisuuden todetaan olevan poikkeuksellisen korkea. Silloin on tietysti vältettävä kananmunan syöntiä, selvittää Rainer Huopalahti.

Keskustelu jatkuu maailman tappiin asti

- Kananmunan terveellisyydestä tullaan kiistelemään varmasti vielä tulevaisuudessa. Kiistelläänhän kaikista ravintoainesta. Esimerkiksi voi on välillä terveellistä ja välillä ei, naurahtaa professori Huopalahti.

Huopalahden mukaan kananmunasta löytyvät kaikki uuden elämän rakennusosat.

- Munasta löytyy elämän alkulähde, hyvää valkuaista ja keltuaista.

Keltuaisen väri vaihtelee

Joskus kuulee väitteen, että luomukanan munan keltuainen on väriltään erilainen verrattuna häkkikanan munan keltuaisiin.

- Kyllä siinä on perää. Munan keltuaisen väri riippuu kanan ravinnosta, eli rehusta. Ennen vanhaan maalaiskanojen munien keltuaisen väri vaihteli päivittäin. Se riippui siis siitä, mitä ravintoa kana löysi maasta, vahvistaa Rainer Huoponen.

Lähteet: YLE Turku