Hyppää sisältöön

Pari sataa osoitti Helsingissä mieltään kapitalismia vastaan

New Yorkista alkunsa saaneita Vallatkaa Wall Street -mielenosoituksia on järjestetty lauantaina ympäri maailmaa. Myös Suomessa protesteja on ollut useissa kaupungeissa. Mielenilmauksilla vastustetaan epäoikeudenmukaista talouspolitiikkaa sekä poliitikkojen ja suuryhtiöiden liittoa. Helsingissä Narinkkatorin tapahtuma on sujunut poliisin mukaan rauhallisesti.

Mielenosoittajia Kampin Narinkkatorilla 15. lokakuuta. Kuva: YLE

Vallatkaa-mielenosoituksia järjestetään viikonloppuna yli 80 maassa, liki tuhannessa kaupungissa. Tapahtumien järjestäjät luottavat Facebookiin ja Twitteriin tiedonlevittämisen välineenä.

Mielenosoittajien vaatimukset ja niiden kiireellisyys vaihtelevat kaupungista riippuen. Helsingissä pari sataa ihmistä kokoontui osoittamaan mieltään Kampin Narinkkatorille. Muualla Suomessa ihmisiä oli kutsuttu koolle Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Tapahtumia yhdistää tyytymättömyys nykyiseen päätöksentekoon ja demokratian puutteisiin.

Suomessakin usko kansalaisaktiivisuuteen

Suomessa tapahtumiin osallistuvat arvostelevat muun muassa eurokriisin hoitoa. Kansalaiset tuntevat, ettei heitä ole kuultu.

- Meilläkin päättäjät täysin tavallisia ihmisiä kuulematta haluavat osallistua Euroopan vakausmekanismiin. Se ei tietenkään tavalliselle kansalle käy, sanoo Heikki Ketoharju. Hän on yksi löyhästi yhteenkootun tapahtuman osallistujia.

Vaikka myös puolueista löytyy eurokriisin hoidon arvostelijoita, uskoo Ketoharju kansalaisten aktiivisuuteen.

- Espanjassakin tyypit alkoivat itse toimia - miksei voitaisi täällä Suomessa tehdä samoin, hän muistuttaa.