Uuden-Seelannin turmalaivasta yritetään pumpata öljyä

Uudessa-Seelannissa yritetään päästä sunnuntain aikana pumppaamaan öljyä Astrolaben riutalle juuttuneesta rahtilaivasta. Alueen sää on kuitenkin taas huononemassa, mikä haittaa pelastustöitä. Rantoja sen sijaan on saatu puhdistettua siinä määrin, että niitä on alettu avata käyttäjille.

Ulkomaat
Kaksi öljyyn tahriintunutta pingviiniä verkon päällä.
Rahtilaivasta vuotaneeseen öljyyn tahriutuneita pingviinejä puhdistettavina Taurangaan perustetussa öljykatastrofin hoitokeskuksessa.Maritime New Zealand / EPA

Vapaaehtoiset ovat siivonneet rannoilta 600 tonnia öljyyntynyttä hiekkaa sen jälkeen, kun Rena-alus haveroi Astrolaben riutalla puolitoista viikkoa sitten. Rannoilta on löytynyt myös tuhat öljyn tappamaa lintua.

Auringonottajat pääset palaamaan joillekin rantaosuuksille sunnuntaina. Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että nousuveden kääntyminen ja aaltojen yltyminen saattavat muuttaa tilanteen nopeasti.

Aluksen vuokraajaa patistetaan osallistumaan pelastustöihin

Merialue on tällä hetkellä tyyni, joten pelastustyöntekijät saattavat päästä pumppaamaan öljyä Renan tankeista sunnuntaina aikana.

Kallistunut alus on kuitenkin kiikkerä, ja öljy on jähmettynyt tankeissa. Ne pitäisi saada lämpenemään aluksen koneiden voimalla, jotta öljy saadaan juoksemaan pumppuihin.

Aluksessa arvellaan olevan edelleen runsaat 1 300 tonnia polttoöljyä. Sen pumppaamisella on kiire, sillä merenkäynnin odotetaan yltyvän jälleen maanantaina.

Uuden-Seelannin hallitus on tyytymätön siihen, miten Renan vuokrannut yritys on reagoinut onnettomuuteen. Liikenneministeri Steven Joycen mukaan Mediterranian Shipping Companyn, maailman toiseksi suurimman konttilaivausyrityksen, on lisättävät panostaan pelastustöissä.

Lähteet: AFP