1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HS: Kaapatulla Arctic Sealla ehkä Venäjältä varastettuja kemikaaleja

Itämerellä kaksi vuotta sitten kaapatulla Arctic Sea -aluksella saattoi olla Venäjältä varastettuja raaka-aineita, joita olisi voitu käyttää esimerkiksi kemiallisiin aseisiin. Kriisiturvallisuuden asiantuntijat Pekka Visuri ja Timo Hellenberg päättelevät selvityksessään, että asialla olivat ammattirikolliset ja lastin määränpäänä todennäköisesti Lähi-itä, kertoo Helsingin Sanomat.

Kuva: Sovfracht / EPA

Tutkijat uskovat aluksen olleen tyhjä tullessaan Pietarsaareen lastattavaksi. Ydinteknologiaan tai kemiallis-biologisiin aseisiin käytettävä materiaali olisi lastattu alukseen merellä Ruotsin aluevesillä.

Kuukauden jatkunut Arctic Sean kaappaus päättyi Venäjän merivoimien otettua aluksen haltuunsa Afrikan rannikolla.

Tutkijat kummastelevat, ettei aluksen kaappauksesta informoitu Suomen viranomaisia heti, eivätkä EU tai Nato ryhtyneet toimiin. Pekka Visuri sanoo Helsingin Sanomille uskovansa, että asiasta vaikenemisesta oli sovittu valtiojohdon tasolla. Visuri arvelee, että turvajärjestelyt pettivät Venäjällä, ja rikollisten käsiin päätyi valtiolle kuuluvaa materiaalia.

Arctic Sean kaappauksesta kerrotaan ensi viikolla julkaistavassa Visurin, Hellenbergin, entisen valtiosihteerin Risto Volasen ja suurlähettiläs Heikki Talvitien kirjassa Myrskyn silmässä - Suomi ja uudet kriisit.