Tyrannosaurus rex oli luultuakin hurjempi otus

Tyrannosaurus rex -dinosaurus kasvoi nopeammin ja painavammaksi kuin tähän saakka on oletettu, kertovat tutkijat. Nykytekniikalla tutkailtuna esimerkiksi Sue, maailman kuuluisin tyrannosaurus, oli yli laihimmillaankin yhdeksäntonninen eli noin 30 prosenttia luultua painavampi.

Ulkomaat
Lapsi katsoo jäljitelmää Tyrannosaurus Rexin päästä.
Lapsi tarkasteli luonnollisenkokoista jäljitelmää Tyrannosaurus rexin päästä pariisilaisessa museossa lokakuussa 2005.Oliver Weiken / EPA

Brittiläinen dinosaurustutkija John R. Hutchinson ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Peter Makovicky tekivät chicagolaisessa museossa säilytetystä Suesta, maailman täydellisimmästä tyrannosaurusfossiilista, ja viidestä muusta luurangosta kolmiulotteiset tietokonemallit laserskannerin avulla.

Niihin lisättiin pehmeät kudokset nykyisistä linnuista ja krokotiileista otetun mallin mukaisesti. Lopuksi päälle pingotettiin digitaalinen iho todellisen kokonaispainon selvittämiseksi. Jokaisesta mallista tehtiin kolme versiota, pahoin aliravitusta otuksesta hyvin ylipainoiseen, jotta keskiarvo olisi mahdollisimman realistinen.

Laihat jalat, jykevä ruumis

Eläinten suuren koon lisäksi tutkijat yllättyivät myös siitä, että nuorimmat yksilöt olivat varsin keveitä. Niinpä he päättelevät, että lajin teini-ikään, 10 - 15-vuoteen, täytyi osua todellinen kasvukausi. Tuolloin otuksen paino nousi viisi kiloa päivässä. Vuodessa teineille kertyi lisää painoa miltei 1 800 kiloa eli kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on oletettu.

Tyrannosaurus rexin reviirin on täytynyt moisella ruokahalulla olla suuri, eikä eläimiä siten ole voinut olla kovin paljon, tutkijat arvioivat. Kasvun nopeus antaa myös ymmärtää, että tyrannosauruksella oli vauhdikas ruoansulatus eli eläin saattoikin olla lämminverinen.

Suuri ruumiinpaino kuitenkin hidasti ja kömpelöitti liikkumista. Alaraajojen suhteellisen pienten lihasten perusteella nopeimmankin tyrannosauruksen huippuvauhti oli enintään 40 kilometriä tunnissa. Tyrannosaurus rex olikin biologisesti ääritapaus kahdella jalalla liikkuvaksi eläimeksi.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti PLoS Onessa. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset / Anniina Wallius