1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talouseliitti

Laatikainen: Talouseliittiä moittivat protestiliikkeet otettava vakavasti

New Yorkissa ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan talouseliitin itsekkyyttä. "Valloitetaan Wall Street" -tyyppiset tempaukset tai rajut mielenosoitukset eivät vielä ole rantautuneet Suomeen, mutta professori Erkki Laatikainen varoittaa, ettei protestiliikkeitä pidä väheksyä. Päättäjien pitää irroittautua talouseliitin talutusnuorasta.

Talouseliitti
YLE Keski-Suomi

Turhautuneisuus talous- ja poliittisen elämän eliitin saamattomuuteen ja itsekkyyteen kasvaa. Varsinkin nuoret kokevat voimattomuutta. Joutilaisuus on monikymmenprosenttista useissa valtioissa eikä toivonsäteitä pilkahtele. Varakkain kansanosa huolehtii vaurastumisestaan ja muista etuoikeuksistaan. Poliitikot saarnaavat oikeudenmukaisuutta. Sanat eivät etene uskottaviksi teoiksi.

Ilmiö ei vielä ravistele länsimaisia valtiollisia vallanpitäjiä. He ovat nousseet korkeimmiksi päättäjiksi yleisillä vaaleilla. Tosin niissäkin menestyvät parhaiten he, joiden taakse vyöryy kirjavia rahavirtoja. Niiden antajien motiivit ovat itsekkäät, eivät koko kansan sosiaalista ja inhimillistä oikeudenmukaisuutta tukevia.

New Yorkin, Rooman, Lontoon, Lissabonin, Madridin ja Tel Avivin mielenosoitukset oireilevat rahanmahtisen demokratian kriisiytymistä. Keskiluokkaistunut ja pikkuporvarillinen väestö huomaa elävänsä saman kaltaisessa asemassa kuin riistetyt työläiset vuosikymmeniä ja -satoja sitten. Ikävään näköalattomuuteen kaivataan muutosta. Kansanvalta mielletään näennäiseksi ja irvokkaaksi, ei aidoksi vaikuttamiseksi.

Valtiollisilta päättäjiltä odotetaan uskottavuutta, ahneuden ytimistä riippumatonta työtä maan parhaaksi. Heidän halutaan irrottautuvan rikkaimmiston talutusnuorasta.

Maailmalla leiskuvat mielenilmaukset eivät vielä ole rantautuneet Suomeen. Täällä kipuillaan äänestämällä perussuomalaisia, jotka moittivat kaikkea, mutta he välttävät vastuun. Kevytmielisen ratsastamisen paljastuttua väestölle seuraa alakulo ja masennus, jotka ehkä purkautuvat siten kuin ”Vallataan Wall Street” -liike New Yorkissa ja sukulaisilmiöt muissa suurkaupungeissa.

Emerituspiispa nappasi pisteet

Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen hallitsee hankalat tilanteet. Tämän kokivat nautinnollisina Yleisradion Ajantasan kuuntelijat viime perjantaina. Pramilla oli piispan tuore kirja ”Lähdön aika”.

Toimittaja kummasteli Huovisen vähäistä huolta, kun kirkkoon kuuluu enää 80 prosenttia väestöstä. Jokainen firma olisi tällaisesta markkinaosuudesta haltioissaan, Huovinen on viestittänyt.

Mikä on Yleisradion markkinaosuus radiokanavissa?, piispa napautti vastakysymyksen. Entä mikä on iltapäivälehtien tulevaisuus, kun niiden levikki on laskenut kymmeniä prosentteja? Ja kun Helsingin Sanomat menettää vuosilevikistään kolme prosenttia, kaksinkertaisesti sen minkä kirkko jäsenistään, lehti on malttavainen. Se ja muut sanomalehdet eivät puhu romahduksestaan vaan korostavat haasteita. Kirkossa harrastetaan liiallista itseruoskintaa.

Suunnilleen näin piispa sanaili. Hän suhteutti kansankirkon ympäristöönsä. Toimittajat vahtaamalla vahtaamat kirkon jäsenistön hiljaista alenemista, dramaattistavat sitä ja ikään kuin osallistuvat eroamisen yllyttämiseen samalla kun lähes vaietaan oman media-aseman heikentymisestä. Tämä lie jonkinlaista mutta tuskin laadukasta journalismia. Tasapuolisuus puuttuu.

Jämsän ja Kuhmoisten ratkaisu puree Keski-Suomea

Jämsän askel Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kipeästi kirpaisee Keski-Suomea. Kuhmoinen menettelee samalla tavalla.

Historiaa tuntevat ihmiset muistelevat haikeina jämsänjokilaaksolaisten sidonnaisuutta Keski-Suomeen vuosikymmenien ajan, tahtoa rakentaa maakuntaa ja kotiseutua yhdessä. Teollisuusneuvos Lauri Tiilikka ja komea joukko aikalaisiaan muodostivat lujan yhteistyölenkin. Nyt sitä jyrsitään.

Mikäli lääninhallinto olisi pysytetty, tuskin Jämsän irtautumista nähtäisiin. Keski-Suomen lääni kiinteytti aluetta, minkä monet uuspoliitikot unohtivat. Nyt on maksun aika.

Keski-Suomen rajoja koetellaan melkein joka kulmalla. Kinnulan tienoilla vilkuillaan naapurimaakuntia. Keuruulla on ilmennyt eriytymisaikeita.

Myönteinen tieto signaaliarvoltaan on Kuhmoisten Osuuspankin siirtymä Pirkanmaan Osuuspankkiliittosta Keski-Suomen Osuuspankkiliittoon, johon Jämsän Osuuspankki ennestään kuuluu. Ratkaisussa sykkii yhteistyön sydänääni, usko Keski-Suomen hyödyllisyydestä. Ja Jämsän - Kuhmoisten ihmisten Jyväskylän palvelujen hyödyntäminen kasvaa yksityisissä terveyspalveluissa. Kansa voi kulkea kukkarollaan eri suuntaan kuin byrokraatit.

Maakunnan edunpaimentajien on ryhdistettävä otettaan yhtenäisyyden puolesta. Vaaran vuosia eletään. Ne ovat voitettavissa.

Keski-Suomen liitolla, kauppakamarilla, yrittäjäorganisaatiolla, kuntayhtymillä, sanomalehti Keskisuomalaisella, Yle Keski-Suomella ja ennen kaikkea Jyväskylällä on jykevä vastuu.Voimia on kohdennettava siihen, kuntien tappamisen vimman ja Jyväskylän kasvun sokean hokemisen sijasta.

Lähteet: Professori Erkki Laatikainen

Lue seuraavaksi