Keliaakikon leipä käy kukkarolle

Gluteenittomien tuotteiden hinnat vaihtelevat roimasti muun muassa Tampereella. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston teettämässä tutkimuksessa yli 20 prosentin hintaerot eri puolilla maata olivat yleisiä muun muassa jauhoissa, leivissä ja välipalakekseissä.

keliakia
Gluteenittomia tuotteita ja esitteitä pöydällä
Mikkelin K-Supermarket Pikantissa tarjoiltiin maistiaisiaYLE / Olavi Tarkiainen

Suurimmillaan yksittäisen tuotteen hintaero oli jopa 67 prosenttia.

Tampereella keliaakikon leipä voi pahimmillaan olla erittäin hintavaa, sillä gluteeniton tuote maksoi kaupungissa kalleimmillaan 59 prosenttia enemmän kuin edullisimmasta myymälästä hankittuna.

Aluehallintoviraston tarkastajat keräsivät elokuun aikana hintoja 17 myymälästä. Näistä kuusi oli Tampereella, kuusi Jyväskylässä ja viisi Vaasassa. Suurimmillaan liikkeiden valikoimissa oli 22 ja pienimmillään neljää erilaista leipää.

Yllättävää oli, että kaikista liikkeistä ei löytynyt jokapäiväisiin tuotteisiin kuuluvia kaurahiutaleita ja puuroaineksia. Esimerkiksi mysliä, muroja ja hiutaleita sen sijaan oli jokaisessa myymälässä.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa ja ravintoaineiden imeytyminen häiriytyy. Keliakian ainoana hoitona on gluteeniton ruokavalio.

Lähteet: YLE Tampere

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus