1. yle.fi
  2. Uutiset

Maisteriopinnot venähtävät Tampereella

Tampereen yliopiston opiskelijoista vain puolet valmistuu maisteriksi suositellussa ajassa. Opintoja viivästyttävät muun muassa työssäkäynti ja opintojen osa-aikaisuus. Opiskelijat haluaisivat enemmän tukea opintojen suunnitteluun.

Koulutus ja kasvatus
Anonyymi opiskelija Tampereen yliopistossa
Antti Eintola / Yle

Tampereen yliopistossa luetaan maisteriksi pitkään ja hartaasti.

Arviolta vain puolet opiskelijoista valmistuu seitsemän vuoden kuluessa opintojen aloittamisesta. Tavoiteaika maisteriopinnoille on vielä tätäkin lyhyempi, nimittäin viisi vuotta.

Puheviestinnän opiskelija Nina Hirvensalo on kirjoilla kuudetta vuotta ja kirjoittaa tällä hetkellä graduaan.

- Lähtökohtaisesti minun kaveripiirissäni kukaan ei ole aikonutkaan valmistua viidessä vuodessa. Moni aikoo käydä esimerkiksi vaihdossa.

- Viisi vuotta tuntuu niin lyhyeltä ajalta käyttää opintoihin, että kyllä me kaikki olemme lähteneet siitä kuudesta vuodesta liikkeelle, Hirvensalo sanoo.

Tampereen tulokset kärsivät informaatioalasta

Campus Conexus -projektin tutkimuksessa ovat mukana myös Helsingin ja Jyväskylän yliopistot sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Tutkimuksessa vertailtiin kertyneitä opintopisteitä ja arvioitiin sen perusteella, kuinka pitkään opinnot vielä kestävät. Kaikkein heikkoin opintopistesaalis oli Tampereen yliopiston opiskelijoilla.

Tätä voivat selittää informaatioalan pitkät opiskeluajat, jotka heikentävät koko monitieteisen yliopiston tuloksia.

Seitsemännen vuoden saksan opiskelija Paavo Ylönen on huomannut, että myös kieliaineiden opinnoissa vierähtää helposti useampi vuosi. Lääkkeeksi Ylönen tarjoaa parempaa opinnonohjausta:

- Minua ei sinänsä huolestuta opintojen venyminen, vaan se että opintoihin ei anneta tarpeeksi aikaa ja että opinnonohjaus ei ole välttämättä kauhean hyvää.

Valmistuminen on hyppy tuntemattomaan

Opintojen pitkittymisen syyt ovat moninaiset. Useat käyvät töissä, jolloin opiskelu on osa-aikaista tai opintopisteitä ei kerry ollenkaan. Opiskelijoita huolestuttaa myös epävakaa taloustilanne.

Monesta tuntuu turvallisemmalta jäädä yliopistolle, sillä maisterinpaperit eivät takaa menestystä työmarkkinoilla.

- Roikkuminen johtuu usein myös siitä, että työllistymismahdollisuudet ja työllistymisen todennäköisyydet tuntuvat hirveän pieniltä. Siirtymä korkeakoulusta työelämään tuntuu hyvin epämääräiseltä, Nina Hirvensalo sanoo.

- Itseäni ainakin vähän pelottaa, mitä tapahtuu, kun saan paperit. Tuleeko minusta korkeakoulutettu työtön, kuten monesta muustakin?

Lähteet: YLE Tampere / Asko Jaakonaho

Lue seuraavaksi