1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomuruoka

Luomuinstituutti kokoamalla Mikkeliin

Tekniikan ja kauppatieteiden tohtori Tarja Cronberg esittää Luomuinstituutin perustamista Mikkeliin. Cronbergin mielestä Mikkelissä jo nyt olemassa olevat luomutoiminnot voidaan koota sopimuksella yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Mukaan yksikön muodostamiseen otettaisiin Ruralia-instituutti, MTT Mikkeli, Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus ja osia ammattikorkeakoulusta ja Esedusta sekä nykyinen Ekoneum.

Tarja Cronbergin mielestä Luomuinstituutin perustamista Etelä-Savoon ja Mikkeliin puoltaa seudulla tehty pitkäjänteinen tutkimustyö sekä käytännön panostus luomuun.

- Täällä Etelä-Savossa luomulla on pitkät perinteet. Jo maaherra Uki Voutilainen esitti aikoinaan uudenvuodenpuheessaan maakuntaa ekolääniksi. Jos Suomi on luomuasioissa peränpitäjiä, Etelä-Savo on suomalaisittain luomun edelläkävijä.

Nyt ei olla rakentamassa uutta instituuttia ja uusia seiniä, vaan tarkoituksena on yhdistää olemassaolevia voimavaroja, korostaa selvitysnainen Cronberg.

- Luomutieto kootaan yhteisen brändin alle ja sille tulee yksi osoite ja yksi identiteetti, Suomen Luomuinstituutti Mikkeli.

Selvityksen luomuinstituutin perustamisesta tilasivat Mikkelin kaupunki, Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin seudun kunnat ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Selvityksen taustalla on maabrändivaltuuskunnan tavoite, jonka mukaan Suomen maa- ja elintarviketuotannosta puolet olisi luomua vuonna 2030.