1. yle.fi
  2. Uutiset

Väsymys painaa lehtiroskiksessa nukkuvaa

Kymmenkunta henkeä paistattelee aurinkoista syyspäivää Lahden keskustan alatorilla. Yksi seurueeseen kuuluvista henkilöistä on mies, joka tunnetaan nimellä Pekka Probleema. Hän on ollut asunnottomana vuoden alusta lähtien. Eniten koditonta pelottaa talven tulo.

asunnottomuus
Asunnoton mies Lahden alatorilla.
Puistoeläjän arki on kovaa, mutta kylmissään olevalle kaverille lainataan aina takkia. Kuvan henkilö ei liity juttuun.YLE / Emilia Malin

Pekka Probleema on viisissäkymmenissä oleva mies. Hänen virallinen osoitteensa on poste restante eli noutoposti. Pekan ystävät, toiset kadunkulkijat, kertovat Pekan pysyvän osoitteen löytyvän Lahden alatorilta. Aamuisin hän herää kuusen alta.

- Viime aikoina olen nukkunut Fellmannin puiston ison kuusen alla, hän kertoo.

Toisinaan Pekka nukkuu rappukäytävässä tai lehtiroskiksessa. Kovin hyvin siellä ei saa nukuttua.

- Väsymys painaa. Jos viikon on nukkumatta, seuraavalla viikolla nukuttaa hyvin, missä ikinä nukkuukin.

Päivät menevät omalla painollaan

Aamuisin Pekka on kertomansa mukaan hyvällä mielellä. Jos työmarkkinatuesta on rahaa jäljellä, hän menee jollekin huoltoasemalle aamukahville.

- Päivällä saatan ostaa lihapiirakan kaupasta. Toisinaan käyn takatukussa eli dyykkaamassa roskiksia. Sieltä löytyy hyvääkin tavaraa, Pekka sanoo.

Pekalla on urheilutausta ja liikkumaan hän pyrkii edelleen. Peruskunnon ylläpitämiseksi mies kävelee paljon joka päivä. Joskus hän kerää samalla tyhjiä pulloja ja tölkkejä.

Muuten puistoeläjät viettävät päivisin aikaa yhdessä. Solidaarisuus on tärkeää.

- Jos kaverilla on kylmä, hänelle lainataan takkia.

Asuntoloiden jatkuva valvonta häiritsee

Aikaisemmin Pekalla on ollut erinäisiä asuntoja. Viimeksi hän asui Pitkämäen kuntoutushoitolassa. Lähtö tuli tammikuun 9. päivänä.

- Tulin myöhässä takaisin lomalta. Olen ollut katkaisuhoidossa useamman kerran, mutta en halua olla jatkuvassa valvonnassa. Ajatukseni kulkevat ja pystyn elämään itsenäisesti.

Nyt Pekan suurin huoli koskee talven tuloa.

- Elämä näyttää, mitä seuraavaksi tapahtuu. En kuitenkaan sure, koska olen vielä elossa. Rinnaltani on kuollut toisia puistoeläjiä.

Asunnottomuus vähenee Lahdessa hitaasti

Kun neljä vuotta sitten Lahdessa oli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen mukaan yli 210 asunnotonta, viime vuoden lopulla asunttomia oli noin 150.

Leimallista Lahdelle on pitkäaikaisasunnottomuus - asunnottomien kokonaismäärästä yli 100 on ollut vaille asuntoa pitkään.

Lähteet: YLE Lahti / Emilia Malin

Lue seuraavaksi