Yhden yön asunnottomuuskokeilu toista kuin todellisuus

Parillakymmenellä paikkakunnalla vietettiin tiistain vastaisena yönä asunnottomien yötä. Esimerkiksi Helsingin Tokoinrantaan noussut telttaleiri haluaa nostaa yleiseen tietoisuuteen, millaisissa oloissa jotkut maamme noin 8 000 asunnottomasta voivat joutua yönsä viettämään.

Kotimaa

YLE Uutisten toimittaja Tuomas Kerkkänen vieraili maanantaina illalla Helsingin Tokoinrannassa, jonne aktivistit olivat pystyttäneet telttaleirin nostaakseen esiin maamme asunnottomuusongelman. Uutisraportti osoitti, että asunnottomuuteen voi liittyä päihteiden käyttö, mutta niin ei ole aina.

- Esimerkiksi opiskelijoilla ei useinkaan ole rahaa hankkia asuntoa, ainakaan yksiötä, kertoi itsekin asunnottomana ollut aktivisti Heidi Auvinen puoli yhdeksän uutisten suorassa lähetyksessä.

- Se näkyy erityisesti syksyisin ennen koulujen alkua, jolloin opiskelijoita hätämajoitetaan kouluihin.

Auvisen mielestä edes räikeä asunnottomuus, jossa vailla omaa osoitetta elävä joutuu viettämään yönsä vaikkapa veneen alla, ei ole vähentynyt.

- Kunnilla ei ole rahaa hoitaa asunnottomuutta, joten se jää sille hätämajoituksen tasolle, jossa asunnottomalle tarjotaan korkeintaan yöpymispaikkaa koulun liikuntasalin lattialta, kritisoi Auvinen.

Pelastusarmeijalle kiitosta

Asunnottomuusaktiivit antoivat asunnottomuudesta muistuttavan Hiertävä kivi -teoksen tänä vuonna Pelastusarmeijalle - tällä kertaa kiitokseksi asunnottomien hyväksi tehdystä työstä. Aiemmin teos on kiertänyt muistuttamassa tekemättömistä tai väärin tehdyistä töistä.

Tavoitteena on, ettei hiertävä kivi kierrä enää sen jälkeen, kun se on ollut liikkeellä 10 vuotta muistuttamassa epäkohdasta. Nyt kivi päätyi viidennelle vastaanottajalleen.

Pelastusarmeija ansaitsi aktiivien mielestä kiitoksen siksi, että järjestö tekee käytännön työtä asunnottomien hyväksi, sekä tarjoamalla suojaa että kohtaamalla asunnottomat kokonaisvaltaisesti pyrkien estämään asunnottomuuden syntyä.

Pelastusarmeija haluaa tarjota asunnottomille myös mahdollisuuden uuteen elämään. Järjestön Pitäjänmäen yksikössä Helsingissä on tilat 111 asunnottomalle.

Pelastusarmeija pyrkii auttamaan asunnottomat uuteen arkeen, joka koostuu oikeasta vuokra-asunnosta, oikeasta tuesta asunnon säilyttämiseksi, työtoiminnasta ja elämänhallintaan tähtäävistä toimista.

Lähteet: YLE Uutiset