AMK-rehtorit vetoavat opetusministeriin

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtorin Anneli Pirttilän toiveena on, että ammattikorkeakoulujen rahoituksen leikkauksia ja niiden aikatauluja voitaisiin harkita uudelleen.

ammattikorkeakoulut
Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto
YLE

Ammattikorkeakoulujen rehtorit tapaavat tänään aamupäivällä kello 10-11 opetusministeri Jukka Gustafsonin Helsingissä.

Nyt esitetyllä aikataululla toiminnan sopeuttaminen on Pirttilän mukaan hyvin vaikeaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön esityksen mukaan ammattikorkeakoulujen rahoitusta leikataan vuosien 2013-2014 aikana asteittain. Vuonna 2015 ammattikorkeakouluilla olisi käytettävissään 120 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta. Saimaan ammattikorkeakoulun osuus on Pirttilän arvion mukaan varmasti yli kaksi miljoonaa euroa.

Saimian henkilöstö järkyttyi

Saimaan ammattikorkeakoulun henkilöstö on järkyttynyt opetusministeriön esityksestä, joka leikkaisi ammattikorkeakoulusta 95 aloituspaikkaa. Luottamusmies Kari Hyvösen mukaan henkilökunta pelkää työpaikkojensa puolesta. Myös lakkautettaviksi esitettyjen aloituspaikkojen määrä yllätti suuruudellaan.

Hyvönen kuitenkin huomauttaa, että kyseessä on vasta esitys, jonka muuttamiseksi taistellaan. Keskittämällä ammattikorkeakouluja suurempiin yksiköihin kuihdutetaan maakuntien elinmahdollisuuksia, toteaa Hyvönen.

Ammattikorkeakoulut ja ministeriö käyvät neuvotteluja aloituspaikkojen leikkauksista syksyn ja kevään aikana. Saimaan ammattikorkeakoulun henkilöstön kanssa aloitetaan yt-neuvottelut, kun aloituspaikkojen vähennykset ovat tiedossa.

Aloituspaikkojen jäädytykset eivät vähennä työpaikkoja

Saimaan ammattikorkeakoulun hallitus päätti viime viikolla jäädyttää tietotekniikan, prosessitekniikan ja englanninkielisen kemiantekniikan koulutusohjelmien aloituspaikat tilapäisesti ensi syksynä. Jäädytykset eivät rehtori Anneli Pirttilän mukaan vielä vähennä työpaikkoja.

- Jos tämä (aloituspaikkojen jäädytykset) jäisi tilapäiseksi, niin aikuiskoulutuksen, täydennyskoulutuksen ja kehittämishankkeiden avulla pystytään selviämään niin, ettei sillä ole henkilöstövaikutuksia. Jos sitten ministeriön kanssa neuvottelut päätyvät siihen, että leikkauksia tulee niin sitten joudutaan yt-neuvotteluihin. Se on ihan selvä, Pirttilä sanoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala