1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruokasienet

Sienikausi jatkuu - metsästä löytyy herkkuja

Sienikausi jatkuu vielä Etelä-Savon metsissä. Vaikka pakkasyöt voivat vaikuttaa monien sienten käyttökelpoisuuteen, nousee uutta satoa vielä pitkään. Tuoreita paikallisia sieniä tulee myös kauppaan.

ruokasienet
Suppilovahvero
Suppilovahvero on satoisa sieni.YLE / Paavo Koponen

Myöhäissyksyn merkittävin kauppasieni on suppilovahvero, mutta myös muita lajeja on vielä poimittavissa.

-Suppilovahvero esiintyy kyllä yllättävän pitkään. Niitä on ollut tänä vuonnakin jo tuosta elo-syyskuun vaihteesta ja niitähän tulee sitten lumentuloon asti. Pitkä kausi on suppilovahverolla ja se on mainio sieni, kertoo savonlinnalainen sieniharrastaja Paavo Putus.

-Kyllä toki, onhan niitä muitakin myöhäissyksyn hyviä sieniä, niin kuin tällä hetkellä hallavahakasta kerään. Sitten on ollut vallan mainiosti viiruvalmuskaa ja keltavalmuskaa. Mustavahakkaita poimin myös, ja kuivattuna ne ovat aivan ykkösiä, innostuu Paavo Putus.

Suppilovahveroita löytyy sammaleisesta maastosta, usein kuusikoitten katveesta. Ne suosivat paikkoja, joissa ne saavat mineraaleja kallioista tai kivistä. Suppilovahverot kasvavat runsaina esiintyminä. Jos löytää yhden, kannattaa katsoa tarkemmin ja varoa ettei astu sienten päälle.

Sosiaalinen suppilovahvero

-Suppilovahvero on hyvin sosiaalinen sieni siinäkin mielessä, että sienestysseurue voi hyvin pysyä yhdessä, sanoo Putus.

Kaupasta suppilovahveroita saa helposti. Ne toimitetaan tiskeille siivottuina ja pakattuina. Tuoreen suppilovahveron kilohinta oli viikolla 42 Savonlinnassa runsaat kymmenen euroa.

-Olemme voineet nyt hyvin ostaa tavaraa paikallisilta tuottajilta. Monista tuoretavaroista jopa 60 – 70 % on paikallista, kertoo päivittäistavarain myyntipäällikkö Johanna Kristiansson.

-Sienet kiertävät hyvin kaupassa. Suppilovahveroita on mennyt kymmeniä rasioita, kertoo Savonlinnan Prisman hedelmä- ja vihannesosaston hoitaja Juha Voutilainen.

Ruuanlaitossa suppilovahveroa voi käyttää kuten kantarellia muhennoksessa, kastikkeessa, keitoissa, munakkaissa ja piiraissa. Se säilyy hyvin kuivattuna.

Lähteet: YLE / Etelä-Savo

Lue seuraavaksi