1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lestadiolaiskohu johti yhteen rikossyytteeseen

Vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä keväällä paljastunut hyväksikäyttökohu on johtanut yhteen rikossyytteeseen. Törkeästä lapsen hyväksikäytöstä nostetun syytteen käsittelyn aikataulusta ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK kertoi huhtikuussa julkisuuteen vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä tapahtuneista hyväksikäyttötapauksista ja -epäilyistä. Tietojen mukaan hyväksikäyttötapauksia oli 1980-luvulta lähtien noin 70.

Asian saaman julkisuuden myötä keskusrikospoliisi sai kymmenkunta yhteydenottoa hyväksikäytetyiltä tai heidän lähipiiriltään. KRP:n toukokuussa aloittamassa kartoituksessa selvitettiin, oliko näiden tapausten joukossa sellaisia, jotka eivät aikaisemmin olleet poliisin tiedossa.

Tutkituista tapauksista yksi eteni Ouluun syyttäjälle. Koska tapaus on vanha, syytteen tekonimike on vanhan rikoslain mukainen "törkeä lapseen kohdistuva haureus". Se vastaa nykylaissa törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Oulun poliisi tutki kahden SRK:n johtajan toimia lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyssä. Poliisi ei kuitenkaan aloittanut tapauksesta esitutkintaa, koska se katsoi, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta.