1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjät yhtenäistävät huumerikosten arviointia

Huumausainerikollisuuden muutokset tuottavat päänvaivaa oikeusoppineille. Esimerkiksi kannabiksen kotikasvatustapauksia varten syyttäjät ovat laatineet työkalun, jonka avulla on helpompi arvioida yhtenäisesti, millaista seuraamusta kasvatuksesta on syytä vaatia.

Kotimaan uutiset

Kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt esimerkiksi Pohjois-Savossa. Pelkästään tämän vuoden aikana maakunnassa poliisin tietoon on tullut viljelmiä selvästi enemmän kuin viime vuonna. Kun ilmiö alkoi koko maassa levitä muutama vuosi sitten, oikeuslaitos ei pysynyt perässä. Oikeuskäytäntö muuttui epäyhtenäiseksi.

- Jopa saman tuomioistuimen sisällä saattoi samantyyppisestä teosta tulla joko sakkoa tai vankeutta, kertoo valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto.

Huumausaineisiin erikoistuneet syyttäjät tekivätkin runsas vuosi sitten muistion ohjenuoraksi seuraamusvaatimusten laatimiseen. Ohje yksinkertaistaa viljelmän arviointia. Sen mukaisesti poliisin ei tarvitse riipiä ja kuivata kaikkien kasvien lehtiä tuottoarvion saamiseksi, vaan ratkaisevinta on kasvien lukumäärä.

Tarkempaa arviointia vaativat poikkeuksellisen kituliaat tai erityisen hyvälaatuiset viljelmät.

- Jos kasvatus on tapahtunut tavallaan luonnonolosuhteissa, niin silloin isompikaan määrä ei välttämättä täytä esimerkiksi törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkistöä. Jos kasveja on pienempi määrä, mutta kasvatusolosuhteet on luotu ammattimaisiksi, tietyssä kasvimäärässä kynnys törkeään huumausainerikokseen voi ylittyä, luonnehtii rikoskomisario Juha Korhonen Pohjois-Savon poliisista.

Vastaavantyyppisiä suosituksia on tehty aiemmin muistakin huumausaineista hyvin kokemuksin. Seuraavaksi vuorossa ovat niin sanotut muuntohuumeet, joita lakimuutoksen ansiosta voidaan nyt kansallisesti luokitella huumausaineiksi.

- Kun tämä menettely lähtee käyntiin, meillä on käsillä kosolti aineita, joiden rangaistavuutta me emme vielä osaa arvioida. Tällaisia linjauksia tarvitaan varmasti jatkossa, toteaa valtionsyyttäjä Metsäpelto.

Lähteet: YLE Savo / Sini Ojanperä

Lue seuraavaksi