Uusi DNA-testi lopetti kiistan Bergmanin sukujuurista

Epäilykset siitä, ettei ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergman olisi ollut äitinsä biologinen lapsi, ovat kaatuneet uuteen DNA-testiin. Jatkotutkimuksissa selvisi, että Bergmanin DNA-näyte oli vaihtunut laborantin DNA:han, mikä antoi virheellisen tuloksen ja aiheutti keväällä kohinaa Ruotsissa ja muuallakin.

kulttuuri
Ingmar Bergman
Jonas Ekstromer / EPA

Ruotsalaislehti Ny Teknik kertoo, että asia ratkesi, kun lehti pyysi oikeuslääketieteen virastoa tutkimaan laboratoriotyöntekijöidensä DNA-näytteet. Yksi osoittautui samanlaiseksi kuin Bergmanin DNA:na pidetty näyte.

Alkuperäinen näyte oli saatu Bergmanin nuolemista postimerkeistä. Sitä verrattiin hänen sisarentyttärensä DNA:han, ja tulos oli, että Bergmanilla ja hänen sisarellaan oli ollut eri äidit.

Virhe oli perusteellinen, sillä sama henkilö käsitteli laboratoriossa kaikkia kolmea postimerkkiä. Se, miten näytteet sekoittuivat, on arvoitus. Ny Tidin mukaan laborantti oli tehnyt vastaavia kokeita yli 20 vuotta ja osallistunut muun muassa Thaimaasn tsunamissa kuolleiden ruotsalaisten tunnistamiseen. DNA-testi on kuitenkin hyvin herkkä virheille.

Bergmanin sukujuuria jo aiemmin epäillyt sisarentytär Veronica Ralson ehti julkaista arvoituksesta kirjan, Kärleksbarnet och bortbytingen eli rakkauslapsi ja vaihdokas. Hän teorisoi, että oikea Ingmar-vauva olisi kuollut synnytyksessä ja hänen isänsä olisi vaihtanut hänet poikaan, jonka hän oli saanut samaan aikaan rakastajattarensa kanssa.

Ny Teknik kertoo tutkineensa myös tämän asian. Sairaalan arkistojen mukaan molemmat lapset syntyivät terveinä.

Lähteet: YLE Uutiset