Britannian mellakkapoliisi hyökkäsi kiertolaisten maatilalle

Britanniassa mellakkapoliisi on alkanut häätää irlantilaisia kiertolaisia Lontoon lähellä sijaitsevalta maatilalta, jossa he ovat asuneet luvatta pian kymmenen vuotta. Asukkaat ja heidän tukijansa ottivat rajusti yhteen poliisin kanssa, kun moukarein varustautunut poliisi tuli Dalen maatilalle varhain keskiviikkoaamuna.

Ulkomaat

Asukkaat vastasivat rynnäkköön muun muassa heittelemällä poliiseja kivillä. Poliisin mukaan kahta ihmistä vastaan on käytetty tainnutusasetta ja yksi on pidätetty. Ainakin yksi ihminen on viety sairaalaan.

Dalen tila on Britannian suurin kiertolaisten asuinalue. Paikallisviranomaisten mukaan häädössä on kyse pelkästään siitä, että Basildonin kaupungin liepeille asettuneilta noin 400 ihmiseltä puuttuu rakennuslupa, vaikka he omistavatkin alueen.

Viranomaiset sanovat, ettei asumuksia ei voida sallia, koska ne ovat Lontoon leviämisen estämiseksi kaavoitetulla vihreällä vyöhykkeellä.

Asukkaat syyttävät viranomaisia ihmisoikeusrikoksesta

Asiaa on puitu oikeudessa vuosikausia. Kiertolaisten viimeinen vetoomus kumottiin maanantaina. Basildonin kaupunginvaltuusto sanoo yrittäneensä tuloksetta löytää kiertolaisille vaihtoehtoiset asuinsijat.

Dalen tilan asukkaat syyttävät viranomaisia etnisestä puhdistuksesta. Heidän mukaansa se on jatkoa epäluuloille, joita brittiyhteiskunta tuntee kaikkia muita kuin vakiintuneita elämäntapoja noudattavia ihmisiä kohtaan.

Kiista on saanut Britanniassa paljon huomiota. Asukkaiden puolelle on julkisuudessa asettunut muun muassa näyttelijä Vanessa Redgrave.

Lähteet: Reuters, AP, AFP