Kauppakamarit: Ammattikorkeakoulujen koulutusta aiotaan leikata tarpeellisilta aloilta

Elinkeinoelämän edustajien mielestä ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen leikkausesitykset on tehty väärin perustein. Sekä Kymenlaakson että Etelä-Karjalan kauppakamarien näkemysten mukaan leikkaukset kohdistuvat Kaakkois-Suomessa aloille, joilla on huomattavaa työvoiman tarvetta lähitulevaisuudessa.

ammattikorkeakoulut
SAIMIA
YLE
Kemiantekniikan opiskelijoita SAIMIAn käytävällä
Katso Kaakkois-Suomen uutisten juttu

Vaikka Saimaan ammattikorkeakoulun englanninkielisen kemiantekniikan opiskelijat saavat päättää opintonsa rauhassa Imatralla, saa koulutusohjelman lakkautusesitys kuitenkin harmistuneita kommentteja.

- On valitettavaa, jos täällä ei ole tulevaisuudessa opiskelijoita. Täällä on hyvät laboratoriot ja ei ole hyvä, jos niille ei ole käyttöä, sanoo Rinez Thapa.

- Vaikka emme saisi töitä täältä niin voimme työskennellä toisessa maassa. Omassa kotimaassamme tai muualla Euroopassa. Tätä koulutusohjelmaa olisi hyvä jatkaa, perustelee puolestaan Li Yuman.

- Imatran ja Lappeenrannan alueella on matkailun lisäksi vahvaa teollisuutta, joka edelleen tarvitsee insinöörejä, huomauttaa Victoria Gusarova.

Tekijöitä tarvitaan

Yritysten edunvalvontajärjestö pitää perusteluja prosessitekniikan ja englanninkielisen kemiantekniikan koulutuksen lakkauttamiseksi vanhentuneina. Valinnoissa on katsottu muun muassa opiskelijoiden työllistymistilannetta, joka on ollut viime vuosina huono.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtajan Mika Peltosen mukaan metsäteollisuuss on ilmoittanut, että se rekrytoi jo tällä hetkellä vuosittain kymmeniä uusia työntekijöitä Etelä-Karjalassa.

- Ja uusrekrytointien tahti tulee kiihtymään vuoden 2015 jälkeen, jolloin metsäteollisuudessa, kuten yhteiskunnassa muutenkin, tapahtuu suuri eläköitymisen aalto, Peltonen toteaa.

Hän päivitti tilannetta viimeksi tiistaina keskustelemalla asiasta UPM:n Kaukaan tehtaiden viestintäpäällikön kanssa. Etelä-Karjalan kauppakamari aikoo Peltosen mukaan kerätä lisätietoja yritysten työntekijätarpeista ja kertoa niistä koulutuspaikoista päättäville tahoille.

- Herää kysymys, palaisivatko muualle opiskelemaan menevät nuoret takaisin Etelä-Karjalaan, hän vielä pohtii.

Kymenlaaksossa ammattikorkeakoulu on ilmoittanut puolustavansa lakkautusuhan alla olevaa viestinnän koulutusta kynsin ja hampain. Myös kauppakamari pitää esitystä koulutuksen lopettamisesta ristiriitaisena maakunnallisiin tavoitteisiin nähden.

- Peliteollisuus merkittävänä uutena alana nostaa vahvasti päätään ja muutenkin asianomainen koulutusohjelma vetää hyvin, sanoo toimitusjohtaja Jouko Lehtoranta.

Vastaesitykset mietinnässä

Ammattikorkeakoulut jatkavat neuvotteluja opetusministerin kanssa. Ammattikorkeakoulujen on annettava viralliset vastineensa esityksiin helmikuun 17. päivään mennessä.

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä piti YLE Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä mahdollisena, että ammattikorkeakoulussa keskustellaan siitä, voisiko aloituspaikkoja leikatakin muista koulutusohjelmista. Hän ei usko, että paikkojen vähennystarve muuttuu.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala