Syömään pakottamista, tukistamista ja vapaudenriistoa päiväkodissa

Lappeenrantalaiselle perhepäivähoitajalle luettiin keskiviikkona syytteet 11 hoitolapsen pahoinpitelystä ja neljästä lapsen vapaudenriistosta. Syyttäjä vaatii rangaistukseksi vankeutta.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Tapahtumat ovat sattuneet lappeenrantalaisessa ryhmäperhepäiväkodissa vuosina 2007 - 2010. Teon kohteena olevat 11 lasta olivat tapahtumahetkellä kaikki noin 2-vuotiaita.

Syytteiden mukaan noin 60-vuotias hoitaja oli muun muassa pakottanut lapsia syömään pitämällä kiinni otsasta ja lusikoinut sitten ruokaa lapsen suuhun. Hän oli myös useissa tapauksissa pitänyt lapsia aloillaan painamalla näitä sänkyyn käsin tai kapaloimalla lapsen tiukasti peiton sisään.

Syytetty myöntää teot, mutta kuitenkin kiistää syyllistyneensä mainittuihin rikoksiin. Syytetyn mukaan tilanteet ovat olleet normaaleja hoitotilanteita eivätkä täytä pahoinpitelyn tai vapaudenriiston tunnusmerkkejä.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Syyttäjä vaatii syytetylle vankeusrangaistusta, joka voi olla ehdollinen.

Lasten vanhemmat vaativat korvauksia lasten kivuista ja säryistä sekä henkisistä kärsimyksistä. Oikeudenkäyntikulut mukaan lukien korvausvaatimukset nousevat noin 75 000 euroon.

Joidenkin vanhempien mukaan lapsille on jäänyt kokemuksista traumoja, joita on hoidettu muun muassa terapiassa.

Tapauksen käsittely jatkunee Lappeenrannan istuntosalissa vielä keskiviikon jälkeenkin.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala