Koiratarhan aika käy vähiin

Vaasan seudun löytöeläimistä huolehtivan Koiratarha Kulkurin tilanne on vaikea. Tarhan kunto on korjauksista huolimatta kehno ja uusien tilojen saaminen on välttämätöntä. Mikäli tarhaa ei pystytä siirtämään uusiin tiloihin, saattaa toiminta loppua väliaikaisesti.

löytöeläimet
Ruokakuppeja löytöeläintarhalla.Jarkko Heikkinen/YLE

Koiratarha olisi tarvinnut uudet tilat jo vuosia sitten, mutta sopivan paikan löytäminen on ollut hankalaa. Nyt pohditaan yhdessä Vaasan kaupungin kanssa yhden kohteen sopivuutta löytöeläintoiminnalle, mutta mitään varmuutta uusista tiloista ei vielä ole.

Toinen tarhan omistajista, Niina Männistö sanoo, ettei tarhan kunto kestä enää talvea.

- Tarha ei tule kestämään enää pakkasia. Ja jos ei tiloja löydy niin toiminta voidaan joutua lopettamaan, ainakin väliaikaisesti, sanoo Männistö.

Kaikkein kriittisin tilanne on koirien käytössä olevassa vanhassa junanvaunussa, joka vetelee viimeisiään.

Löytöeläimiä monesta kunnasta

Tarhalle tulee löytöeläimiä laajalta alueelta. Vaasan lisäksi tarha ottaa vastaan eläimiä Mustasaaresta, Maalahdesta, Laihialta, Vöyriltä, Vähästäkyröstä ja Isostakyröstä. Jos Koiratarha Kulkurin toiminta väliaikaisesti lakkaa, joutuvat kunnat etsimään löytöeläimilleen sijoituspaikat.

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavoitettujen ja talteenotettujen eläimien tilapäisen hoidon järjestämisestä. Eläintä on säilytettävä vähintään 15 vuorokauden ajan. Mikäli eläimelle ei löydy omistajaa, on kunnalla oikeus joko myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin.

Eniten kissoja ja koiria

Tarha ottaa vastaan lähestulkoon mitä eläimiä tahansa. Eniten tarhalle tuodaan kissoja, joita on enimmillään ollut viitisenkymmentä.

Tällä hetkellä tarhalla on kissoja vain yksi Maalahdesta tuotu emo ja sen viisi pentua. Pennut luovutetaan muutaman viikon kuluttua koteihin, mutta emolle ei ole vielä löydetty uutta kotia.

Kissoja on tänä syksynä ollut yli 20, mutta kissat jouduttiin sijoittamaan eteenpäin koteihin ja Helsingin eläisuojeluyhdistykselle, kun tarhan kissaparakki sortui.

Löytökoiria tarhalla on viisi ja väliaikaishoidossa olevia koiria vajaa kymmenen.

Lähteet: YLE Pohjanmaa/ Terhi Varjonen