YK: Myanmarissa yhä vakavia ihmisoikeusrikkomuksia

Myanmarissa tapahtuu yhä vakavia ihmisoikeusrikkomuksia huolimatta yli 6300 vangin armahduksista, YK:n Myanmarin ihmisoikeuslähettiläs kertoi keskiviikkona.

Ulkomaat

- Myönteisestä kehityksestä huolimatta monia vakavia ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu edelleen, ja ne täytyy nostaa esille, YK:n Myanmarin ihmisoikeuksien erikoislähettiläs Tomas Ojea Quintana totesi YK:n yleiskokouksen raportissaan .

Quintanan mukaan edistystä on tapahtunut viime kuukausina, mutta uusien vaalien alla mielipidevankeja ei tulisi olla pidätettyinä.

- Tämä on keskeinen ja välttämötön askel kohti kansallista sovittelua, ja se edistäisi suuresti Myanmarin demokratiapyrkimystä, ihmisoikeuslähettiläs huomautti.

Viime viikolla uusi armeijan tukema hallitus vapautti tuhansia vankeja, joista yksi oli tunnettu koomikko ja hallituksen kritisoija. Tästä huolimatta useimmat arvioidusta 2000 poliittisesta vangista ovat yhä telkien takana. Heidän joukossaan on vuoden 1988 opiskelijajohtoisen kapinan avainheniköitä.

Presidentti Thein Sein, entinen sotilasjuntan jäsen ja kenraali, on yllättänyt kriitikot ilmoittamalla useista uudistuksista astuttuaan valtaan viime marraskuisten kiisteltyjen vaalien jälkeen.

Ihmisoikeuslähettilään mukaan kaikki poliittisten puolueiden toiminnan rajoitukset tulisi poistaa ja ilmaisunvapaus sekä kokoontumisen että järjestäytymisen vapaus pitäisi taata.

Lähteet: AFP