Mestareiden unohdetut huonekalut päivänvaloon

Kuuluisien suomalaisten suunnittelemia, unohduksiin jääneitä huonekaluja ryhdytään valmistamaan käsityönä. Kiinnostaisiko sinua saada kotiisi Jean Sibeliuksen suunnittelema hylly tai Akseli Gallén-Kallelan koristeellinen pikkujakkara?

Kotimaa
 Antti J. Kallio
Kuuluisien suomalaisten suunnittelemia ja unohduksiin jääneitä huonekaluja ryhdytään valmistamaan käsityönä. Hankkeen tuottaja Antti J. Kallio esitteli kokoelmaa.

Kipinä huonekalukokoelmaan tuli huonekalusuunnittelija Eero Aarnion arkistoista. Modern Historic -kokoelman tuottaja Antti J. Kallio toimi Aarnion assistenttina ja löysi suunnittelijan arkistoista tuhansittain pöytälaatikkoon jääneitä huonekalupiirustuksia.

- Kävin niitä läpi ja löysin valtavan märään upeaa, tekemätöntä työtä. Päätin alkaa etsiä muidenkin taiteljoiden ja muotoilijoiden toteuttamattomia suunnitelmia, Kallio kertoo.

Piirustuksia alkoi löytyä, ja vastaan tuli sellaistenkin tekijöiden töitä, jotka eivät ole tulleet tunnetuiksi huonekalumuotoilijoina. Esimerkkeinä Kallio mainitsee graafikko, taidemaalari ja kuvanveistäjä Kimmo Kaivannon ja ennen kaikkea säveltäjä Jean Sibeliuksen, jolta löytyi piirustukset nuottivihkoille tarkoitettuun kulmahyllyyn.

Valmistajien etsiminen salapoliisin työtä

Valmistajien löytäminen harvinaisille huonekaluille ei ollut aivan helppoa. Piirustukset kattoivat koko modernismin aikakauden ja huonekalut vaihtelivat käsinveistettävistä puujakkaroista taivutettuun rautaan ja teräkseen. Osa valmistajista piti etsiä huonekaluteollisuuden ulkopuolelta.

- Esimerkiksi professori Timo Sarpanevan huonekalun putket piti taivuttaa punkaharjulaisessa firmassa joka tekee muun muassa veneiden kaiteita. Varsinaiset huonekaluvalmistajat nostivat kätensä pystyyn Kallio kertoo.

Koko modernismin kaari

Kokoelma alkaa Pariisin vuoden1900 maailmannäyttelystä, josta suomalaisen huonekalusuunnittelun katsotaan alkaneen. Akseli Gallén-Kallelan jäämistöstä löytyi piirustukset tuoliin, jonka ornamentiikka oli sama kuin Suomen-paviljongin Iiris-huoneessa.

- Gallén-Kallelan tuoli oli alkuräjähdys koko projektille, Kallio sanoo.

Yksi mielenkiintoisimmista kokoelman huonekaluista Jean Sibeliuksen vaimolleen Ainolle suunnittelema kulmahylly, jonka säveltäjä suunnitteli nuottien säilyttämistä varten.

- Aino oli ahkera huonekalujen suunnittelija. Ilmeisesti jossain vaiheessa säveltäjämestarikin halusi kantaa korren kekoon. Ehkä Jean halusi näyttää, että kyllä yhden huonekalun suunnittelu onnistuu häneltäkin. Lopputulos on erittäin toimiva ja funktionaalinen hylly.

Suomi-designin uusi keihäänkärki

Modernimmalta puolelta kokoelmassa on muun muassa Eero Aarnion satakiloinen Champion-tuoli. Aarnio lähetti vuonna 1970 tehdyn tuolin liikekumppanilleen Yhdysvaltoihin, jossa sitä oli tarkoitus alkaa valmistaa. Tuoli ei koskaan tullut perille, vaan se ilmeisesti varastettiin New Yorkin satamassa

- Onneksi tuoli ehdittiin kuvata Avotakan kanteen, että siitä jäi jokin muistijälki, Kallio sanoo.

Kaikkiaan kokoelmassa on 12 huonekalua, jotka ovat ensi viikosta lähtien nähtävillä Helsingissä. Sen jälkeen kokoelma lähtee valloittamaan maailmaa.

- Tämä on hyvä uusi keihäänkärki suomalaiselle designille. Helsingin Design Forumin jälkeen seuraava etappi Pariisi. Sitten on tarkoitus etsiä yhteistyökumppanit, joiden avulla tuotteet saadaan myyntiin sopiviin gallerioihin maailmalle, Kallio kertoo.