Pumppaajat pääsivät palaamaan Uuden-Seelannin turmalaivaan

Uuden-Seelannin rannikolla riutalle ajaneen rahtilaivan tankkien tyhjentämistä on päästy yrittämään kolmannen kerran, kun alueen merenkäynti on laantunut. Korkeat aallot estivät kahden päivän ajan öljyn pumppaamisen Rena-laivasta, joka on ollut Astrolaben riutalla jo kaksi viikkoa.

Ulkomaat
Haaksirikkoutunut Rena-laiva meressä.
Öljyä vuotaa mereen haaksirikkoutuneesta Rena-aluksesta. Laivan katkeaminen kahtia aiheuttaisi vakavan ympäristökatastrofin.Maritime New Zealand / EPA

Ympäristöministeri Nick Smith sanoo New Zealand Herald -lehdessä, että pelastusmiehistöllä on nyt viitisen päivää aikaa, ennen kuin sään ennustetaan yltyvän taas huonoksi.

Renassa on edelleen runsaat 1 200 tonnia raskasta polttoöljyä. Valtaosa on perätankeissa, ja juuri aluksen perä uhkaa murtua irti rungosta. Halkeamat eivät kuitenkaan näytä viime päivinä pahentuneen.

Toisella yrittämällä aluksesta pumpattiin runsaat sata tonnia öljyä. Se on niin jähmettynyttä, että pumppaaminen sujuu vain vaivoin. Lisäpulmia tuli heti torstaina, kun alukselle tuotu uusi pumppu sai oikosulun.

Öljyn tahrimaa hylkytavaraa on ajelehtinut jopa 250 kilometrin päähän. Tavara on peräisin konteista, joita aluksesta on pudonnut toista sataa.

Uusiseelantilainen oikeusistuin määräsi keskiviikkona, että aluksen kapteenin ja perämiehen on pysyttävä Uudessa-Seelannissa. Filippiiniläistä kapteenia ja perämiestä epäillään meriturvallisuuden vaarantamisesta.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset