Ei silakkamarkkinoita ilman Saaren sukua

Turun Silakkamarkkinoilla riittää perinteitä, ja yksi upeimmista tradioista on se, että Saaren suku on paikalla. Seppo Saari on jo kolmannen polven markkinamyyjä.

Helsingin silakkamarkkinat
Kalastaja Seppo Saari rakensi myyntitelttaansa keskiviikkona.
Kalastaja Seppo Saari rakensi myyntitelttaansa keskiviikkona.YLE / Joona Haarala

Kotimaiset kalamarkkinat ovat vuosien mittaan muuttuneet yhä enemmän yleismarkkinoiksi. Torstaina alkavilla silakkamarkkinoilla on myyjiä aina virosta, englannista ja italiasta asti. Turun Silakkamarkkinat eivät olisi kuitenkaan mitään ilman kotimaisia kalastajia ja pyhämaalaista Saaren kalastajasukua.

Seppo Saaren isoisä aloitti kalanpyynnin ja myynnin vuonna 1913.

- Sanotaan, että siihen pitää olla syntynyt. Jokainen viitsi tehdä sitä hommaa. Ennen ajettiin Turusta öisin kotiin, ja illalla myöhään tultiin 9 -10 aikaan kotiin ja kolmelta soitti kello ja lähdettiin taas Turkuun, Saari nauraa kotirannassaan Pyhämaassa.

Ajat ovat muuttuneet sadassa vuodessa. Uudenkaupungin Pyhämaassa kalojen perkaaminen käy vikkelään ja koneita riittää. Toisin oli ennen, jolloin koneena oli puhdas kauramoottori.

- Ei käytetty koneita, ei puukkoa. Perattiin käsin ja päät jäivät paikalleen. Silloin oli paljon työntekijöitä ja naapurit auttoivat toinen toisiaan, Saari kertoo.

Kalamarkkinat vetävät edelleen väkeä ympäri Suomen, mutta varsinaisia kalastajia näkyy aina vain vähemmän. Seppo Saarikin on vähentänyt markkinakäyntejään, kun matkakulut ja yöpymiset maksavat. Turussa käydään kuitenkin niin kauan kuin virtaa riittää.

- Olen vähentänyt pienempiä markkinoita. Helsingissä en enää viime vuonna ja tänä vuonna käynyt, Saari selvittää.

Viime aikoina on puhuttu myös siitä, että kala olisi häviämässä mereltä. Esimerkiksi hylkeet ovat verottaneet monta kalasaalista. Tämä ei huoleta kolmannen polven kalastajaa.

- Isänisä sanoi aikanaan, että 1930-luvulla oli huonoja aikoja ja 50-luvulla. Heikkoja hetkiä on ollut ja historia toistaa itseään.

Saari muistuttaa, että hylkeet ovat vähentyneet muun muassa Ruotsissa.

- Kyllä luonto hoitaa hommat, jos eläimiä tulee liikaa. Jos vain valtiovalta olisi suopeampi kalastukselle, on Saaren toivomus.

Lähteet: YLE Turku