1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Naakkojen suurparvet kuin Hitchcockin Linnuista

Tuhansien lintujen kaarteleva parvi ja sen tauoton ääntely iltataivasta vasten on kaupunkimaisemassa säväyttävä, monien mielestä myös pelottava näky. Lintujen kokoontuminen valtaviksi parviksi aina ilta-aikaan pohdituttaa tutkijoita edelleen. Hämeenlinnan keskustan naakat pendelöivät päiväsaikaan mm. Hauhon ja Kalvolan väliä.

Kuva: YLE / Tiina Kokko

Suurimmillaan naakkaparvi tuntuu tummentavan taivaan. Se ilmestyy jostakin horisontin takaa, kaartelee alati muotoaan muuttuvana mustanpuhuvana pilvenä ja saattaa vähitellen asettua jonkin rakennuksen katolle tai puiden latvoihin.

Naakka on osittaismuuttaja. Valtaosa linnuista käy talvehtimassa Itämeren eteläpuolella ja Länsi-Euroopassa, osa jää talvehtimaan Suomeen. Osa parvista saattaa liittyä loka-marraskuun aikaiseen muuttoon, osa talvehtivien lintujen yöpymiskokoontumisiin.

Naakka on yhdyskunnissa viihtyvä sosiaalinen lintu. Lisäksi se on pariuskollinen lintu. Parvessakin jo nuorena yhteen liittyneet naakat liikkuvat yhdessä. Pesimäaikana ne elävät löyhissä yhdyskunnissa. Syksyn ja talven naakat viihtyvät suurissa parvissa.

Yöpymispaikkoina ovat kaupunkien puistot

Naakka on kulttuuriympäristöjen lintu, joka viihtyy ihmisen läheisyydessä. Jostakin syystä ne ovat valinneet yöpymispaikoikseen kaupunkien puistot ja pienet metsiköt. Lintuharrastaja, lehtori Martti Raekunnas sanoo Hämeenlinnan naakkojen suosivan mm. OKL:n ja rautatieaseman läheisten puistojen puita. Suuri parvi on linnuille turvatekijä, jossa on paljon silmiä havaitsemaan mahdollinen vaara. Hän arvioi Hämeenlinnassa talvehtivan 1000-2000 naakkaa.

Martti Raekunnas muistaa vuosien takaa talven, jolloin naakkaparvi oli aseman ympäristön asukkaille oikea riesa. Valojen takia ne eivät osanneet rauhoittua nukkumaan, vaan pitivät ääntä kaiken yötä.

Naakat ovat pendelöijiä

Naakat käyvät töissä maalla, kuvailee Raekunnas parvien liikkeitä. Ne käyvät päivällä syömässä maaseudun pelloilla ja palaavat illalla taas yöpymisparviin. Näin Hämeenlinnan Tiiriön taivaalla aaltoileva parvi saattaa olla tulossa vaikka Iittalan suunnasta tai Hattulan puolelta.

Naakat näyttävät vaihtavan yöpymispaikkojaan, vallankin jos jokin häiritsee niitä, ja niin parvet väkisin kiinnittävät taivaalla ihmisten huomiota. Ja tietenkin jatkuvan ääntelyn takia kuuluvat. Naakkojen tapoihin näyttää kuuluvan jonkinlainen kiertelevä yöpymislento ennen puiden oksille asettumista.

Varikset käyttäytyvät hieman samaan tapaan, ne kerääntyvät laajaltakin alueelta yöpymispaikoilleen ja hajaantuvat aamulla ruokaretkilleen kokoontumispaikkojen kautta. Syksyn ja talven suurissa naakkaparvissa saattaa olla mukana joitakin variksia, joskus myös harvinaisempia talvehtivia mustavariksia.