Sydämen eteisvärinä yleistyy - hoitosuosituksia parannettiin

Eteisvärinä on jo nyt yleisin sydämen rytmihäiriö Suomessa. Taudin havaitseminen varhain on tärkeää, ja hoitosuosituksia onkin päivitetty.

terveys
Verenpaineen mittaus.
Yle

Sydämen eteisvärinä eli flimmeri yleistyy jatkuvasti. Sairastuneita on Suomessa tällä hetkellä noin 100 000, ja määrä lisääntyy väestön ikääntymisen myötä koko ajan.

Hoitamattomana tauti on vaarallinen. Siihen liittyy myös merkittävä aivohalvauksen riski, kertoo sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

- Kaikki eivät kuitenkaan ole samalaisessa halvaantumisriskissä, vaan riski vaihtelee jopa 20-kertaisesti.

Taudin havaitseminen varhain on tärkeää. Eteisvärinän hoitosuositukset uudistuivatkin tämän vuoden alussa.

- Nyt on olemassa riskipisteytys, jolla voidaan arvioida aivohalvauksen riskiä eteisvärinäpotilaalla. Näin voidaan kohdistaa veren hyytymistä hillitsevä lääkehoito niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, ja vapauttaa hoidosta ne, jotka sitä eivät tarvitse. Lisäksi on tullut joitain uusia keinoja uusia lääkkeitä sekä veren hyytymisen estämiseen että itse rytmihäiriön hallitsemiseksi, Syvänne kertoo.

Sydänliitto ja Etelä-Karjalan sydänpiiri järjestävät torstaina Lappeenrannassa avoimen yleisöluennon eteisvärinästä. Luento on osa Sydänliiton valtakunnallista kampanjaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala