1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siilit

Siilinpoikasia uhkaa nälkiintyminen

Kuluva syksy on ollut siileille hankala, sillä kuiva ja lämmin kesä karsi niiden pääravintoa eli hyönteisiä. Lähestyvä talvi uhkaa nyt alipainoisia siilinpoikasia.

siilit
Siili juomassa vettä leikkilapiosta
Seppo Sarkkinen / Yle

Itä-Suomen yliopistossa siilien käyttäytymisestä väitöskirjaa tekevä tutkija Anni Rautio kertoo, että aikuiset siilit ovat jo horroksessa, mutta siilinpoikasia voi edelleen nähdä liikkeellä ravinnon perässä.

Syyksi hän arvelee lämmintä syksyä ja vähäisiä pakkasöitä.

- Moni siilinpoikanen liikkuu edelleen ravinnon perässä, jotta saisi painoa kertymään.

Siili menettää talven aikana 20-40 prosenttia painostaan, joten siilin tulisi syksyllä painaa noin 600 grammaa, jotta se selviäisi talven yli.

Ihmisten apu on tarpeen

Moni on ruokkinut pihamaallaan siilejä ja juuri tähän aikaan vuodesta apu on enemmän kuin tarpeen.

- Syksy on sellaista aikaa, jolloin ruokinnasta on todella hyötyä, nimenomaan näille pienille siileille.

Siilien ruokinnassa kannattaa pitää mielessä terveellisyys. Ruuan tulisi olla vähäsuolaista ja vähärasvaista. Maito ei kuulu siilin ruokavalioon. Pähkinät ovat erinomaista ravintoa siileille.

Anni Rautio muistuttaa, että siili on luonnoneläin, joka kyllä pärjää omillaan, varsinkin kesäaikaan. Siilien ruokintapaikka tulisi pitää puhtaana, etteivät mahdolliset loiset tartu ruokintapaikalla siilistä toiseen.

Siili on erakkoluonne, joka normaalisti ei muita siilejä tapaa paritteluajan ulkopuolella. Ruokintapaikalla voi siis syntyä helposti tappeluita siilien kesken, sanoo Rautio.

Siiliystävällinen piha

Siilien ystävät voivat huolehtia sympaattisista piikkipalloista myös toisella tavalla. Oma piha kannattaa jättää hieman "epäsiistiksi".

- Kun ei siivoa joka pihan nurkkaa kauhean siistiksi, sieltä on tarpeita mistä siili tekee pesän.

Joensuun yliopistossa on tutkittu siilien käyttäytymistä siilejä pannoittamalla. Näiden kenttätutkimusten perusteella havaittiin, että moni aikuinen siili tekee talvipesän metsään. Näiden sammaleen alle kaivettujen pesien seinien paksuus on ollut jopa 20 senttiä.

Monet siilinpoikaset sen sijaan jäävät horrostamaan pihoihin pensaiden, halkopinojen ja liitereiden alle.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Milla Holm

Lue seuraavaksi