Imetys vaatii tukea ja ohjausta

Lappilaisten vauvojen äidit toivovat lisää tukea ja ohjausta imettämiseen. Näin voi päätellä Rovaniemellä pian kolme vuotta toimineen imetystukiryhmän suosiosta. Ryhmän kuukausittaisessa tapaamisessa käy keskimäärin kymmenen äitiä, mikä on pienryhmäksi suuri osanottajamäärä. Ryhmän vetäjät harkitsevat tapaamisten lisäämistä.

imetys

Imetystukiryhmä kokoontuu joka kuun ensimmäinen maanantai kello 17-19 Mannerheimin lastensuojeluliiton tiloissa. Imetystukiäiti Päivi Riskilä kertoo, että ryhmästä haetaan vertaistukea ja jaetaan kokemuksia.

- 1960- ja 1970-lukujen imetysvastaisuus ehkä katkaisi perimätietoa, mitä nyt yritetään tuoda takaisin, Riskilä pohtii.

Imetystukiryhmän tapaamisessa on jokaisella kerralla kaksi imetykseen liittyvää alustusta, jonka jälkeen keskustellaan vapaasti aiheista ja niiden ulkopuolelta. Toisinaan käsitellään jonkin äidin akuuttia ongelmaa.

- Tavallisin ongelma on imuotteessa. Usein pieni asennon korjaaminen auttaa, Päivi Riskilä kertoo.

Kauhukokemusten purkua

Imetystukiäiti huomauttaa, ettei ryhmä halua hyppiä neuvolan ja synnytysosaston ammattilaisten varpaille, vaan tarkoitus on tarjota lisää tukea niille äideille, jotka sellaista kaipaavat. Silti ryhmässä tulee toisinaan esille huonoja kokemuksia vaikkapa lapsivuodeosastolta.

- Erityisesti esikoisen kanssa on laitoksella niin herkillä, että pienetkin kommentit jäävät mieleen. Niitäkin on hyvä käydä läpi ryhmässä, Riskilä sanoo.

Ryhmässä vaihdetaan kaikenlaisia imetyskokemuksia. Esimerkiksi sana rovaniemeläisestä lounasravintolasta, joka kehotti imettäjää siirtymään vessaan, on levinnyt nopeasti. Riskilän mukaan tapaus on kaupungissa onneksi poikkeus.

- Imetys on luonnollinen tapa ruokkia vauvaa. Meneillään olevan imetysviikon teemana on "Puhu imetyksestä". Se tarkoittaa, että asiasta pitää voida puhua ja asiaan liittyvää salailua purkaa.

Imetysmyönteinen kaupunki

Puolivuotiaan Senja-tyttären äiti, rovaniemeläinen Saara Yli-Nisula ei ole kuullut imetystukiryhmästä. Hän ottaa ilolla vastaan tiedon siitä, että kaupungissa on paikka, jossa voi saada vertaistukea.

- Synnytyslaitoksella imetyksen ohjaus riippui siitä kuka oli työvuorossa. Toiset neuvoivat, toiset toivat vain lapsen syömään. Imetysasennoista neuvottiin, että katso huoneessasi olevasta kansiosta, Yli-Nisula muistelee.

Imetyksen alku oli hankala sekä äidille että tyttärelle. Oikea imuote kuitenkin löytyi, ja tytär on täysimetyksessä.

- Kaupungin ravintoloissa ja kahviloissa olen saanut imettää rauhassa. En ole saanut yhtään paheksuvaa katsetta, Yli-Nisula kiittelee.

Tilaongelma ensi vuonna

Imetystukiryhmä kokoontuu vuoden loppuun MLL:n tiloissa. Ensi vuodelle ryhmä etsii uutta kokoontumistilaa, kun MLL myy tilansa ja siirtyy vuokralaiseksi.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies