1. yle.fi
  2. Uutiset

Torjunta-aineet eivät enää nujerra luteita

Yhdysvalloissa ja Euroopassa uudelleen yleistyneiden luteiden salaisuus on selvinnyt. Luteet hävitettiin länsimaista lähes täysin kymmeniä vuosi sitten, mutta viime vuosikymmeninä ne ovat jälleen ryömineen ihmisten kiusaksi. Syyksi on osoittautunut se, että ludekanta on vähitellen tottunut torjunta-aineisiin.

Ulkomaat
Verta syönyt lude kämmenellä.
AP Graphics Bank

Yhdysvaltalaiset tutkijat vertasivat ludekantaa, joka oli kasvanut laboratoriossa vuodesta 1973, sekä vuonna 2008 löydettyä kantaa. Tutkimuksissa varmistui, että vapaana kasvanut kanta sietää sitkeästi tavallisimpia ludemyrkkyjä.

Kokeissa luonnonluteet kuolivat vasta, kun niitä pommitettiin jopa tuhatkertaisilla pyretroidiannoksilla laboratorioluteisiin verratuna.

Virginian teknillisen yliopiston professori Zach Adelman sanoo, että Yhdysvaltain ja muun maailman ludekannat ovat luultavasti kehittäneet erilaiset ja eriasteiset tavat kestää myrkkyjä, joten seurantaa ei voida missään lopettaa.

Luteen purama on pikemminkin kiusallinen kuin vaarallinen. Monia luteet kuitenkin pelottavat ennen kaikkea siksi, että ne kiipeävät vuoteisiin yön pimeimpinä hetkinä. Yhdysvalloissa luteet ovat aiheuttaneet jopa hotellien sulkemista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi