Sheikkien pojat tutustuvat metsänraivaukseen ja ujoihin suomalaisiin

Varkaudessa on alkanut erikoinen nuorten miesten leiri. Kuusi Persianlahden vaurasta öljyvaltiota on lähettänyt kymmeniä nuoria miehiä kymmeneksi päiväksi tutustumaan omasta kulttuurista poikkeavaan elämään ja myös toisiinsa.

Kotimaa
Varkautelaisnuoret jakavat kaikille leiriläisille tervetuliaisruusut.
Varkautelaisnuoret jakoivat kaikille leiriläisille tervetuliaisruusut.YLE Uutiset / Kaija Kervinen

Varkauden leirille osallistuu noin 80 miestä Kuwaitista, Omanista, Bahrainista, Arabiemiraateista, Qatarista ja Saudi-Arabiasta. Iältään leiriläiset ovat kaksi-kolmekymppisiä.

Leirin organisoija on Varkaudessa kymmeniä vuosia asunut nuoriso-ohjaaja Mohammed Hamed. Hän on kehittänyt suhteita öljymaihin jo vuosia, mutta tämä leiri on ensimmäinen Persianlahden neuvoston maiden yhteinen.

- Tutustua Suomen teollisuuteen, ihmisiin, kulttuuriin, luontoon, työntekoon ja ryhmätyöhön, Hamed luetteli leirin tavoitteita.

Hamedin mukaan konkreettistakin työntekoa on toivottu, mutta tällä kertaa se jää metsänraivauksen esittelyyn - ellei sada.

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Eri maiden ryhmänjohtajien mukaan Persianlahden neuvosto haluaa tuoda nuoriaan Eurooppaan oppimaan ja näyttää heille eroja ja yhtäläisyyksiä Euroopan ja arabimaiden välillä.

Kuwaitin ryhmänjohtaja Youssef Ali al-Saidi toivoi, että kontaktien luominen johtaa vastavuoroisiin vierailuihin Suomesta Kuwaitiin.

21-vuotias kuwaitilainen yliopisto-opiskelija Ahmed al-Shammari puolestaan odotti lähinnä luontoon tutustumista. Al-Shammari tiesi jo etukäteen asukasluvut, säät ja suomalaisten ujouden. Hänen mukaansa Kuwaitissa ei eletä ylellistä elämää.

- Meillä ei ole veroja, teille se on luksusta. Me emme elä ylellistä elämää, al-Shammari vakuutti.

Hamedin mukaan kaikki leirille osallistuvat ovat kuitenkin sheikkien poikia, vaikka he muuta vakuuttavat.

- Sheikin poikia ovat kyllä kaikki. Voi olla, että he eivät halua kertoa totuutta, mutta tavallista meille on, että palatsissa asutaan, Hamed nauroi.

Ensi maanantaina leiriläiset saapuvat Helsinkiin ja he vierailevat muun muassa Tikkurilan yläkoululla, jonne rakennetaan Persianlahden kuutta maata esittelevä näyttely. Keskiviikkona he käyvät risteilyllä Tallinnassa. Kotimatkalle sheikkien pojat lähtevät torstaina.

Viimeksi vastaava leiri järjestettiin Unkarissa.

Lähteet: YLE Uutiset