Ryhmäteatteri tekee mustaa huumoria talouskasvusta ja työttömyydestä

Talouden ja työelämän muutokset tuodaan näyttämölle Ryhmäteatterissa Helsingissä. Jatkuvaa kasvua -näytelmässä ajankohtaisista teemoista kerrotaan komedian keinoin.

Ryhmäteatterin Jatkuvaa kasvua -näytelmässä esiintyvät muun muassa Martti Suosalo ja Robin Svartström. Kuva: YLE

Jatkuvaa kasvua on jatkoa Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän työn muutosta yhteiskunnassa käsittelevälle näytelmätrilogialle. Aiemmat osat olivat Päällystakki (2009) ja Euroopan taivaan alla (2010).

Uusi kantaesitys on tarina tavallisesta keski-ikäisestä perheenisästä ja insinööristä, Antero Alapylpyrästä. Hän haaveilee isommasta pihagrillistä ja omakotitalosta ja paiskii töitä saavuttaakseen unelmansa. Tuhansien kohtalotovereidensa tavoin Antero menettää työpaikkansa. Keino selviytyä on ryhtyä yrittäjäksi.

Näytelmä puuttuu aikamme ilmiöihin ja pohtii jatkuvan talouskasvun välttämättömyyttä.

- Kasvu on sana kaikkien huulilla. Toiset on sitä mieltä, että ei pidä kasvaa missään nimessä tai tulee noutaja. Toiset on sitä mieltä, että pitää kasvaa tai tulee noutaja. Siitä, miten kasvetaan ei kenelläkään ole mitään käsitystä. Jos totta puhutaan, mitään talouskasvua ei ole näkyvissä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Esa Leskinen sanoo.

Viihdettä ja asiaa

Näytelmätekstiä varten Esa Leskinen ja käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä seurasivat talousuutisointia.

- Aloimme kirjoittaa lamanäytelmää vuosi sitten ja itse asiassa nyt näyttää ikävä kyllä siltä, että lama toteutuu. Me luimme erittäin paljon tilastoja, talousmediaa, erilaisia tutkimuksia työstä ja seurattiin päivittäin maailman tapahtumia, Sami Keski-Vähälä kertoo.

Tälläkin kertaa ajankohtaisista aiheista kertomisen avuksi on otettu huumori.

- Bertolt Brecht sanoi aikoinaan, että ensin on viihdyttäminen ja sitten on asiat. Minä uskon tähän. Minua tympii sellainen taidekäsitys, jossa vakava ja komedia ovat erillään. Ne pitää olla yhdessä, jotta sitä ylipäätään jaksaisi katsoa. Musta huumori on kova sana. Sitä paitsi maailma näyttäytyy minulle jossain määrin komediana. Jotkut asiat, mitä tulee uutisista on niin älyttömiä, että eihän niille voi kuin nauraa, Esa Leskinen toteaa.

.Jatkuvaa kasvua -näytelmän ensi-ilta on 27.10. 2011.

YLE Uutiset/Minna Rinta-Tassi